Wonen

Laatste fabrieksschoorsteen van Groningen aan Boterdiep gered

De laatste fabrieksschoorsteen binnen de stad Groningen kan worden gerestaureerd. Dit is mogelijk dankzij een laagrentende lening die een paar jaar geleden speciaal voor dit soort monumentale bouwwerken in het leven is geroepen.


Leestijd: 2 minuten

Dankzij deze leningen zijn van de ruim 500 Stadgroninger monumenten inmiddels vijf stuks op een voordelige manier gerestaureerd. De regeling is – zeker ook landelijk gezien – een succes en zal de komende jaren zonder twijfel positief uitwerken op tal van andere gemeentelijke monumenten.

De fabrieksschoorsteen aan het Boterdiep is gebouwd in 1916 in opdracht van het Groninger architectenbureau Kuiler & Drewes (namens de firma N.V. Vleesconservenfabriek Gerzon) en uitgevoerd door de firma De Ridder & Co. uit Den Haag.

De 40 meter hoge schoorsteen is de laatst bewaard gebleven monumentale fabrieksschoorsteen in de binnenstad van Groningen uit een tamelijk vroege periode. De ronde schacht van de schoorsteen heeft een diameter van 0,9 meter en is opgebouwd uit helderrode radiaalstenen. De pijp wordt opnieuw gevoegd, binnen- en buitenklimijzers worden vervangen, aanbrengen van een nieuwe bliksemafleider en het terugbrengen van de orginele kop. Deze is in de jaren ’50 of ’60 van de vorige eeuw verwijderd.

Om de restauratie mogelijk te maken heeft Stichting De Laatste Pijp gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een laagrentende lening af te sluiten. Dit is een aantrekkelijke leningfaciliteit uit het Stimuleringsfonds Wonen en Monumenten (Swm) voor alle eigenaren van gemeentelijke monumenten voor het onderhoud van hun monument. Sinds de start van de regeling eind 2010, hebben tot dusver vijf eigenaren een lening afgesloten voor het onderhoud en cascoherstel van hun monumenten. Het betrof vier woonhuizen en de fabriekspijp. Binnenkort maakt ook de Helperkerk gebruik van deze monumentenlening. Twee nieuwe aanvragen zijn op dit moment in behandeling, waarvoor voldoende middelen aanwezig zijn. Er is daarom met recht sprake van een succesvolle regeling.

Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen op een gemakkelijke manier voor het onderhoud en cascoherstel een laagrentende lening afsluiten. Het gehele pand wordt dan in een goede staat van onderhoud gebracht. De lening kan vanaf € 5.000 tot € 25.000 zonder hypotheek worden afgesloten (geen notariskosten, wel de lage rente). De looptijd van de lening is 5 à 10 jaar waarbij maandelijks op annuiteitenbasis wordt afgelost. Vanaf € 25.000 tot € 250.000 moet de lening met hypotheek worden afgesloten. De looptijd is dan 10 à 15 jaar. Het rentepercentage ligt in beide gevallen 5% onder de marktrente en bedraagt minimaal 0,5%. De leningen worden door tussenkomst van de gemeente Groningen afgesloten bij het Stimuleringsfondsvolkshuisvesting Nederland (SVn) te Hoevelaken.