Wonen

JOVD Groningen: wensen bewoners rond Zuidelijke Ringweg ‘absurd’

Volgens de jongeren organisatie van de VVD, de JOVD, gaan omwonenden te ver in hun kritiek op de aanpak van de zuidelijke ringweg in Groningen. Die kritiek moet er volgens de JOVD in elk geval niet toe leiden dat Groningen maar stopt met het opknappen van die ringweg.


Leestijd: 2 minuten

Onlangs is er volgens de JOVD tumult ontstaan over de verbetering van de zuidelijke ringweg Groningen (ZRG). De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) afdeling Groningen kijkt ‘met stijgende verbazing’ naar de gehele besluitvorming rondom dit miljoenenproject. Zeker nu bewoners zich verenigen om er voor te pleiten om het gehele project af te blazen. Dit is voor de JOVD onaanvaardbaar en dat zou het voor haar moederpartij, de VVD ook moeten zijn.

Bewoners pleiten voor het afblazen van het project. Voor de JOVD Groningen is dit ondenkbaar. Bewoners stellen een paar auto’s minder in hun straat boven een fatsoenlijke oplossing voor de duizenden mensen die iedere dag rond Groningen in de file staan. Door te stoppen zou de gemeente zich na eerdere perikelen een nog onbetrouwbaardere partner maken voor de Rijksoverheid en de provincie.

Stoppen zou – aldus de JOVD – tevens betekenen dat het Rijk de 684 miljoen euro terugtrekt die voor het project beschikbaar is gesteld. Buiten dat stoppen kostbaar is, vindt de liberale jongerenorganisatie dat de verbreding er hoe dan ook moet komen omdat verkeer hoort te rijden. De JOVD Groningen roept alle betrokkenen op haast te maken, want van zowel files als bureaucratie wordt niemand beter.

Het project wordt gekenmerkt door moeizame besluitvorming en bureaucratie. Al in 2009 is het definitieve besluit genomen om de ZRG grootschalig te verbeteren en te verbreden. Sindsdien wordt het project gekenmerkt door een wirwar aan regelgeving, onderzoeken en papierwerk. Voorzitter Van Rhijn: “Toen wij de procedure voor het eerst onder ogen kregen dachten we dat het een grap was. Er is namelijk eerst een bestuurlijk voorkeursalternatief geschreven, waarna drie fases in gang werden gezet; een voorlopig ontwerp, een ontwerp tracébesluit en het uiteindelijke tracébesluit. Er moet worden gewacht op wéér een onderzoek naar de milieueffecten.” Van Rhijn heeft geen goed woord over voor de procedure: “Ik hoop de term bestuurlijk voorkeursalternatief nooit meer te hoeven horen, de tijd van praten is over, het is tijd om te bouwen.”

De JOVD Groningen is met rond de 450 leden de grootste JOVD-afdeling van Nederland. Wekelijks organiseert zij activiteiten voor haar leden. Op dinsdag 19 februari 2013 zal een debat plaatsvinden met vertegenwoordigers van alle betrokkenen rondom dit project.