Nieuws

In Eemshaven groeide 6000 jaar geleden loofbos, aldus RUG


Leestijd: 1 minuut

Nieuw plan voor LNG-terminal in Eemshaven
Nieuw plan voor LNG-terminal in Eemshaven

Het is zeer aannemelijk dat er 6000 jaar geleden al loofbos groeide op de plaats waar nu de Eemshaven ligt. Dat concludeert de RUG uit ene onderzoek, zo meldt de nieuwsbrief van Groningen Seaports. (Foto:

Koos Boertjens (groningenvanboven.nl).

Bij het uitdiepen van de huidige Wilhelminahaven in de loop van 2011-2012 kwamen af en toe grotere en kleinere stukken hout mee naar boven. Eén van die stukken hout bleek van een eikenboom afkomstig te zijn. Bij de Rijksuniversiteit Groningen is hiervan de ouderdom onderzocht.

De zogenaamde gecalibreerde ouderdom (Cal BC) van dit stuk hout ligt tussen 5970 en 5800 voor Christus. Het stuk hout is dus bijna 8000 jaar geleden ontstaan!

Wat zegt die vastgestelde ouderdom van het stuk hout nu over de geschiedenis van de ondergrond in het gebied van de Eemshaven? Groeide er zoveel duizend jaar geleden een divers loofbos of een  eikenbos? Hoe zag het landschap er toen uit? Volgens  wetenschappers   is het redelijk om te veronderstellen dat het stuk hout uit de Wilhelminahaven onderdeel was van een boom of bos dat groeide op de pleistocene zandige ondergrond van na de laatste ijstijd. Dat moet dus zo rond 6000 voor Chr. zijn geweest; in ieder geval voordat zich op dat zand veen ontwikkelde.

Meer interesse? Dit najaar verschijnt er achtergrondinformatie op:  www.verdronkengeschiedenis.nl