Innovatie

Hongaarse dagen in Groningen; donderdag 26 mei business to business informatiedag

Ter gelegenheid van het EU-voorzitterschap van Hongarije in de eerste helft van dit jaar organiseert de Ambassade van de Republiek van Hongarije diverse evenementen in Nederland, waaronder de Hongaarse Dagen in Groningen van 26 mei t/m 7 juni a.s.Het openingsevenement van de Hongaarse Dagen is de business to business informatiedag op 26 mei in de Remonstrantse Kerk in Groningen, georganiseerd door de afdeling Economische Zaken van de Ambassade en de Kamer van Koophandel Noord-Nederland en Ir. Fred Dubbeling, Honorair Consul van de Republiek Hongarije. Dit is een zogenaamde ‘regio ontmoet regio’ businessevenement waar Nederlandse ondernemers informatie krijgen over zakendoen in Hongarije en in contact kunnen komen met potentiële Hongaarse zakenpartners.


Leestijd: 1 minuut

Van 26 mei t/m 7 juni is de tentoonstelling van twee uitzonderlijke Hongaarse kunstenaars, Boldi en Pál Breznay te zien in de Remonstrantse Kerk te Groningen. De beeldhouwer Boldi heeft in Boedapest, Wenen en Villány gestudeerd. Zijn belangrijkste prijzen zijn de “Grand Prix Sandoz” (Taylor Foundation, Salon d’Automne, Parijs, 2009), de Leclerc-Hirson prijs (Salon d’Automne, Paris, 2006), de gouden medaille voor beeldhouwers (M.C.A. Cannes Azur) en de Pátzay Prijs (Pátzay Art Foundation, Boedapest, 2005).

De schilder Pál Breznay heeft in Boedapest, Ravenna en Parijs gestudeerd. Hij heeft de eerste ‘Luca Zacagnini’ prijs in 1985 in ontvangst mogen nemen en heeft in 2003 de eerste prijs gewonnen op de 11e Salon “Horse in Art” te Saumur.
De tentoonstelling wordt op 26 mei feestelijk geopend door de Ambassadeur van de Republiek Hongarije, Z.E. de heer Sümeghy. De aanwezigen worden hoogstpersoonlijk door de burgermeester van Groningen, Peter Rehwinkel, welkom geheten. De openingsceremonie wordt door een receptie gevolgd.

Op zaterdag 28 mei organiseert het Hongaars Verkeersbureau een toeristische informatiedag in de Remonstrantse Kerk. Hier kunnen bezoekers, naast het verkrijgen van toeristische informatie over Hongarije, ook genieten van allerlei belevenissen, zoals het proeven dan de overheerlijke Hongaarse wijnen en van vurige Hongaarse volksmuziek en volksdans. Verder is er een quiz met als hoofdprijs twee vliegtickets naar Boedapest!

Op 1 juni kunnen geïnteresseerden de lezing van de Hongaarse Europarlementariër Prof. George Schöpflin en een filmvoorstelling (Wolken boven de Ganges) bijwonen in het Senaatzaal van de Rijksuniversiteit Groningen. Na afloop van de film is er gelegenheid om een informeel gesprek te voeren met de regisseur Gábor Dettre.

Meer informatie over het programma is te vinden op de website van de Ambassade van Hongarije:

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/NL/en/upcoming_events/110526GroningenDays.htm

en per e-mail: mission.hga@mfa.gov.hu.