Nieuws

Historische dag voor Groningen? Gasbesluit Wiebes verwacht

Het was 22 juli 1959: dat was de dag dat er voor het eerst aardgas werd gewonnen in een veld in de provincie Groningen. Dit gas, onder de akker van boer K.P. Boon in Slochteren, zat 2659 meter diep. De start van de gaswinning was een historisch moment. Vandaag, donderdag 29 maart 2018, kan het opnieuw zo’n historische dag worden. Want vandaag wordt een belangrijke mededeling verwacht van minister  van Economische Zaken Eric Wiebes over het zeer sterk verminderen van de gaswinning.


Leestijd: 1 minuut

Historische dag voor Groningen? Gasbesluit Wiebes verwacht
Historische dag voor Groningen? Gasbesluit Wiebes verwacht

In januari nog werd Groningen getroffen door de zwaarste aardbeving in vijf jaar. Bijna iedereen kwam toen  echt tot de conclusie: ‘genoeg is genoeg’. De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), adviseerde daarop om de gaswinning zo snel mogelijk te verlagen, van de huidige 21 miljard kubieke meter per jaar naar 12 miljard.

Een eerste maatregelen  werd gisteren al bekend: de bouw van een nieuwe stikstoffabriek waarmee gas uit het buitenland geschikt kan worden gemaakt voor gebruik in Nederland.

Minister Wiebes zou ook willen dat de industriële grootverbruikers in Nederland binnen vier jaar van het Groningse gas af stappen. Grote bedrijven hebben laten weten zich af te vragen hoe haalbaar dit is.

Eerste waarschuwingen

Overigens waren er nog meer historische dagen. Eén daarvan was 8 november 1963. Die dag verscheen er voor het eerst een ingezonden brief in het Nieuwsblad van het Noorden waarin werd gewaarschuwd voor bodemdalingen ten gevolg van de gaswinning.

Deze eerste waarschuwing was afkomstig van de Groningse ingenieur ir. W.A.B. Meiborg. Hij voorspelde die dag in 1963 verzakkingen door heel Groningen, in sommige gevallen van één meter. Hij deed dat in een ingezonden brief in het Nieuwsblad van het Noorden, die hij voorzag van een waarschuwing: ‘Belangrijke bedragen zullen gereserveerd moeten worden voor allerlei te duchten calamiteiten.’ (Bron en meer informatie hierover: Andere tijden.)

Later zou geograaf Meent van der Sluis uit Assen ook blijven waarschuwen voor de ernstige gevolgen van de bodemdalingen door de gaswinning. Van der Sluis werd als een soort fantast weggezet, maar later zou blijken dat hij en ir. Meiborg het bij het rechte eind hadden.