Nieuws

Historisch zeer waardevolle barakken kamp Westerbork in Veendam waarschijnlijk in brand gestoken

In Veendam zijn gisteren twee zeer waardevolle barakken uit Kamp Westerbork door brand verwoest. Het sterke vermoeden bestaat dat de barakken, waar Anne Frank waarschijnlijk ook nog in te werk was gesteld, in brand zijn gestoken. Het was de bedoeling dat de barakken terug gebracht zouden worden van Veendam naar Westerbork. Volgens het herinneringscentrum Kamp Westerbork zouden die barakken van grote waarde zijn geweest voor dit centrum.In Veendam zijn gisteren twee zeer waardevolle barakken uit Kamp Westerbork door brand verwoest. Het sterke vermoeden bestaat dat de barakken, waar Anne Frank waarschijnlijk ook nog in te werk was gesteld, in brand zijn gestoken. Het was de bedoeling dat de barakken terug gebracht zouden worden van Veendam naar Westerbork. Volgens het herinneringscentrum Kamp Westerbork zouden die barakken van grote waarde zijn geweest voor dit centrum.


Leestijd: 1 minuut

De brandweer van Veendam werd zondagmorgen om 02.30 uur gealarmeerd. In verband met de waterwinning werd opgeschaald naar `middelbrand`. Het vuur werd bestreden met twee lagedruk waterstralen. Om 3.30 uur kon het sein `brand meester` gegeven worden. In de schuren stonden landbouwwerktuigen en gereedschap. Deze zijn volledig verloren gegaan.

Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wel kwam er bij de brand asbest vrij. De asbestdeeltjes kwamen onder andere op de doorgaande weg terecht. Omwonenden zijn persoonlijk en per brief door de gemeente Veendam op de hoogte gesteld. Het terrein en de weg zijn afgezet. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de asbest op.

De Technische Recherche start een onderzoek naar het ontstaan van de brand. De houten schuren kwamen oorspronkelijk uit het kamp Westerbork. Er lagen afspraken om de voormalige barakken daar naartoe terug te plaatsen.