Wonen

‘Het Noorden kan meer halen uit de toeristische sector’

De Kamer van Koophandel vindt dat het Noorden meer kan halen uit de toeristische sector. De kamer heeft een onderzoek uit laten voeren naar de toeristische sector in het Noorden door het ETFI, het European Tourism Futures Institute van de Stenden Hogeschool. Daaruit blijkt dat het Noorden genoeg trekpleisters heeft om toeristen uit bijvoorbeeld Schotland, Italië en Frankrijk te trekken. De groeipotentie van het toerisme in het Noorden kan nog beter worden benut door ondernemers te laten samenwerken.


Leestijd: 1 minuut

“Er zijn in het noorden voldoende trekpleisters voor buitenlandse toeristen”, vertelt Eric Jansen, directeur KvK Noord. “Het onderzoek wijst uit dat de belangrijkste ontwikkelpotentie voor de sector recreatie & toerisme gezocht moet worden in het aan elkaar knopen en vermarkten van die trekpleisters. Er zijn volop kansen als ondernemers in het noorden gaan samenwerken en investeren in producten als arrangementen, pakketreizen, georganiseerde tours in de regio of pick-up services vanaf de Airports Groningen of Schiphol. Ook informatievoorziening in de taal van de toerist is van groot belang. Conclusie is dat we over de provinciegrenzen moeten heen kijken en als Noord-Nederland gezamenlijk optrekken, willen we de buitenlandse toerist een aantrekkelijk product kunnen bieden."

De nieuwe vliegroutes vanaf Airport Groningen vormen belangrijke verbindingen met grote steden als Milaan, Marseille, Barcelona, Aberdeen. Volgens de Kamer is het belangrijk dat steden in het Noorden zich bewust zijn van de stedelijke lifestyle en de behoeftes van de nieuwe gasten. Daarbij gaat het om een pure en authentieke beleving, en om de geschiedenis en achtergronden van de toeristische bedrijven, producten, landschappen en bezienswaardigheden.’

Het vervolg traject is gericht op het bij elkaar brengen van partners en het stimuleren van concrete productontwikkeling. Ook wil de kamer eind oktober een strategisch uitvoeringsprogramma ontwikkelen, waarin uitleg wordt gegeven over de financieringsmogelijkheden.