Nieuws

Grote muntschat gevonden bij Boterdiep

Archeologen hebben bij opgravingen bij het Gedempte Boterdiep in Groningen ruim 420 zilveren munten uit de vroeg 16e eeuw aangetroffen. Het gaat om een van de grootste muntschatten die ooit in Nederland gevonden is, zo maakte wethouder Frank de Vries vrijdag op een persconferentie bekend.


Leestijd: 1 minuut

De muntschat werd al enkele weken geleden gevonden, maar omdat de geldstukken nog schoongemaakt moesten worden, werden de vondst vrijdag pas naar buiten gebracht.

De munten zijn gemaakt tussen 1500 en 1508 in Groningen geslagen. Het gaat om tweehonderd stuivers en 200 halve stuivers. Volgens stadsarcheoloog Gert Kortekaas moest een ongeschoolde arbeider daar destijds vier maanden voor werken.

De geldstukken werden aangetroffen in een stenen kruikje, dat tot vlak voor de vondst nog gaaf was, maar uiteindelijk door graafmachines beschadigd is geraakt. De plek waar de muntschat werd aangetroffen was van de 15e tot 17e eeuw in gebruik als vuilnisbelt. Hoe de stuivers daar terecht zijn gekomen, is een raadsel. Kortekaas sluit echter niet uit dat iemand ze hier begin 16e eeuw, op het moment dat Groningen vanwege oorlog onrustige tijden doormaakte, heeft verstopt.

Wat er met de muntschat gaat gebeuren is nog niet bekend, maar De Vries hoopt de collectie uiteindelijk tentoongesteld kan worden in een van de Groningse musea. Hoeveel de munten bij verkoop zouden opbrengen, is lastig te zeggen. Volgens de wethouder gaat het vooral om de historische waarde.

De archeologen stuitten verder nog op een gouden munt en delen van kariatiden. Een kariatide is een halfbeeld, meestal van een vrouwenfiguur. De beelden dateren uit de 17e eeuw.