Nieuws

*Groningse Statenleden stemmen zoals verwacht * Geen steun voor Janny Vlietstra uit Groningen

De stemming in Provinciale Staten van Groningen heeft geen verrassingen opgeleverd. Alle partijen stemden voor hun eigen geestverwanten voor de Eerste Kamer. De Groningse stemmen zullen dan ook geen onverwachte gevolgen krijgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Opmerkelijk was wel dat de Groningse PvdA niet in ging op het verzoek van de PvdA in Drenthe en Friedsland om een voorkeurstem uit te brengen op oud-burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten. Zij is momenteel gedeputeerde in Drenthe.De stemming in Provinciale Staten van Groningen heeft geen verrassingen opgeleverd. Alle partijen stemden voor hun eigen geestverwanten voor de Eerste Kamer. De Groningse stemmen zullen dan ook geen onverwachte gevolgen krijgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Opmerkelijk was wel dat de Groningse PvdA niet in ging op het verzoek van de PvdA in Drenthe en Friedsland om een voorkeurstem uit te brengen op oud-burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten. Zij is momenteel gedeputeerde in Drenthe.De stemming in Provinciale Staten van Groningen heeft geen verrassingen opgeleverd. Alle partijen stemden voor hun eigen geestverwanten voor de Eerste Kamer. De Groningse stemmen zullen dan ook geen onverwachte gevolgen krijgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Opmerkelijk was wel dat de Groningse PvdA niet in ging op het verzoek van de PvdA in Drenthe en Friedsland om een voorkeurstem uit te brengen op oud-burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten. Zij is momenteel gedeputeerde in Drenthe.De stemming in Provinciale Staten van Groningen heeft geen verrassingen opgeleverd. Alle partijen stemden voor hun eigen geestverwanten voor de Eerste Kamer. De Groningse stemmen zullen dan ook geen onverwachte gevolgen krijgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Opmerkelijk was wel dat de Groningse PvdA niet in ging op het verzoek van de PvdA in Drenthe en Friedsland om een voorkeurstem uit te brengen op oud-burgemeester Janny Vlietstra van Winschoten. Zij is momenteel gedeputeerde in Drenthe.


Leestijd: 1 minuut

De PvdA in Drenthe en Friesland had de Groningse PvdA opgeroepen om op Janny Vlietstra te stemmen. Maar volgens PvdA fractievoorzitter Ankie Beenen was dat geen goed plan. ‘Wij wilden de kandidatenlijst steunen zoals die door het PvdA-congres was aanvaard. Als alle provincies daar een eigen invulling aan gaan geven, net zoals vier jaar geleden Noord – Holland heeft gedaan, dan wordt het een rommelpotje’, aldus Beenen.

Ze vindt niet dat Groningen nu een gebrek aan solidariteit heeft met Friesland en Drenthe. ‘Janny Vlietstra is nu met de Drentse en Friese stemmen wel in de Eerste Kamer gekozen, dat is het probleem dus niet. Maar wij willen de congresuitspraak gewoon respecteren. Wel vinden wij dat er een ander mechanisme moet worden ontwikkeld waardoor regionale kandidaten ook bij de PvdA hoger op de lijst kunnen komen’, aldus Ankie Beenen.