Nieuws

Groningse leerlingen thuis wegens tekort aan leerbanen

In Groningen en in Overijssel moeten ruim 350 mbo-scholieren mogelijk met hun opleiding stoppen omdat ze geen werk-leerplek kunnen vinden bij een bedrijf. Het gaat om leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg volgen en gemiddeld een dag per week naar school gaan en vier dagen werken. Door de Kredietcrisis is het nu steeds lastiger om een werk-leerplek te vinden, aldus maandagmorgen een woordvoerder van het Colo in Groningen, een samenwerkingsverband met zeventien kenniscentra.In Groningen en in Overijssel moeten ruim 350 mbo-scholieren mogelijk met hun opleiding stoppen omdat ze geen werk-leerplek kunnen vinden bij een bedrijf. Het gaat om leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg volgen en gemiddeld een dag per week naar school gaan en vier dagen werken. Door de Kredietcrisis is het nu steeds lastiger om een werk-leerplek te vinden, aldus maandagmorgen een woordvoerder van het Colo in Groningen, een samenwerkingsverband met zeventien kenniscentra.In Groningen en in Overijssel moeten ruim 350 mbo-scholieren mogelijk met hun opleiding stoppen omdat ze geen werk-leerplek kunnen vinden bij een bedrijf. Het gaat om leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg volgen en gemiddeld een dag per week naar school gaan en vier dagen werken. Door de Kredietcrisis is het nu steeds lastiger om een werk-leerplek te vinden, aldus maandagmorgen een woordvoerder van het Colo in Groningen, een samenwerkingsverband met zeventien kenniscentra.


Leestijd: 1 minuut

De leerlingen zijn in september met hun opleiding gestart. Omdat er voor hen geen leerbanen te vinden zijn, gaan ze nu hooguit twee dagen in de week naar school, en de rest van de week zitten ze thuis, aldus woordvoerder Bert Vliegers van het Colo. Deze leerlingen hebben tot eind december de tijd om een bedrijf te vinden voor een leerbaan. Als dat niet lukt moeten ze stoppen met hun opleiding, of overstappen naar een werk-leertraject, waarbij ze vier dagen per week naar school gaan en slechts een dag werken.
Volgens de landelijk directeur van Colo, Ben Rijgersberg, is de situatie in het Noorden knellender dan in de rest van Nederland, mogelijk omdat er relatief meer bouwbedrijven zijn die last hebben van de crisis. Op dit moment bezetten in Nederland 340.000 mbo-ers een leerplaats. ‘Wij hebben alle zeilen moeten bij zetten om voor iedereen een leerplaats te vinden. Tot dusver lukt het nog wel steeds. Maar het is een verontrustend signaal dat het in het Noorden en het Oosten nu steeds lastiger begint te worden’, aldus directeur Rijgersberg.