Nieuws

Groningse geschiedenis: alles over veen in unieke tentoonstelling

Veen is eeuwenlang een belangrijke brandstof geweest voor de economische motor van Groningen. Volgende maand begint er in Veendam een bijzondere tentoonstelling over de ontwikkeling en betekenis van deze oude brandstof.In maart organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam verschillende activiteiten rond het thema veen. Zondag 1 maart verricht Geert de Vries de aftrap, op zaterdag 21 maart sluit conservator Hendrik Hachmer af met een landschapsreis.


Leestijd: 1 minuut

Veenvorming is een proces van eeuwen, jaar na jaar groeide het pakket met enkele millimeters. Uiteindelijk lag er in het Bourtanger Moor in de eind 16de, begin 17de eeuw, aan de vooravond van de grootschalige vervening een laag varieerden van een paar meter tot wel vijftien meter in sommige gebieden rond het Stadskanaal.

Geert de Vries uit Tweede Exloërmond vertelt op deze zondagmiddag in het Veenkoloniaal Museum te Veendam aan de hand van vele afbeeldingen op boeiende wijze over de veenvorming in ons gebied en over de relatief korte periode waarin alles werd afgegraven. Veenvorming was een proces van eeuwen dat in een paar eeuwen teniet werd gedaan. We maken kennis met de grote variëteit aan veenmossen en de technieken van afgraven. De lezing begint om 14.00 uur, de zaal is om 13.30 open.

Zaterdag 21 maart Van Pekel naar Lombok, landschapsreis door het veen

Op zaterdag 21 maart organiseert het Veenkoloniaal Museum in samenwerking met de KVHS Aurich en de VHS Papenburg een reis door de Nederlandse veengebieden. We vergelijken drie veengebieden, de Groninger Veenkoloniën, Smilde en de venen in zuid-oost Friesland en het aangrenzende Drenthe. Drie gebieden met een totaal andere invulling door de pioniers en hun nazaten. We beginnen dicht bij huis, en bezoeken het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela. Vervolgens rijden we via Smilde en de strafkolonie Veenhuizen naar Noordwolde waar het Rotancentrum wordt bezocht. Tot slot rijden we via Lombok naar de vrije kolonie Wilhelminaoord. Opstapplaats voor de Nederlandse deelnemers is de parkeerplaats bij de sluis te Nieuwe Pekela. Vertrek ± 9.30 uur. Zelf lunchpakket mee nemen.

Deelnamekosten bedragen € 30,-,- p.p. incl. koffie en entrees.

Opgave kan telefonisch via 0598-364224 of per mail hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl