Nieuws

Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt wil moeders inzetten voor technisch onderwijs

Het tekort aan technisch opgeleid personeel zal binnen afzienbare tijd zό groot zijn dat er nu al onorthodoxe maatregelen (“stoute ideeën”) nodig zijn om dat te voorkomen.


Leestijd: 3 minuten

De Groningse gedeputeerde Yvonne van Mastrigt (PvdA) wil daarom moeders inschakelen om hun kinderen nu al te interesseren in technisch onderwijs. Bovendien wil Van Mastrigt komen tot een ’Nationale Bedrijvendag’, naar voorbeeld van de Nationale Monumentendag.

De gedeputeerde zegt dat in een interview met de website en de nieuwsbrief  www.economie.groningen.nl Dat is een website met interessante economische nieuwsberichten over Groningen.

Uitdaging

In Groningen moeten technische bedrijven kunnen beschikken over adequaat en uitstekend opgeleid personeel. Om dat ook in de toekomst mogelijk te maken moeten de technische opleidingen, van VMBO tot en met HBO, veel meer studenten gaan trekken. De Groningse gedeputeerde van economische zaken Yvonne van Mastrigt (PvdA) beschouwt dit als een van haar belangrijkste uitdagingen. ‘Een van mijn grootste ambities is om er voor te zorgen dat er in Groningen nog meer prima technologisch opgeleid personeel komt. Of dat gaat lukken weet ik niet, maar ik ga er in elk geval alles aan doen om daar voor te zorgen, en daarvoor heb ik ook enkele ‘stoute ideeën’’, vertelt de gedeputeerde.

De 47-jarige oud-burgemeester van Hoogezand-Sappemeer is sinds bijna een half jaar gedeputeerde in Groningen, onder meer met economische zaken (inclusief onderwijs en arbeidsmarkt, toerisme en recreatie) in haar portefeuille. Ze is de opvolger van Wilma Mansveld, die staatssecretaris is geworden. Met Van Mastrigt heeft Groningen een gedeputeerde die even ambitieus is als haar voorganger, en die ook gedreven is om haar doelstellingen te bereiken. Gevraagd naar wat zij persoonlijk als haar belangrijkste voornemen beschouwt noemt ze onmiddellijk het populairder maken van technische studies.

‘Wat ik heel graag zou willen is er aan bijdragen dat veel meer jongeren in Groningen een technische opleiding kiezen. Nu al is te voorspellen dat er straks een tekort zal ontstaan aan technisch personeel. Zover willen we het niet laten komen in Groningen. We gaan er alles aan doen om dat te voorkomen. Ik wil volle klassen in VMBO, MBO en HBO. Dat is vooral ook goed voor de studenten zelf, want er valt goed geld te verdienen voor hen bij technische bedrijven’, zo betoogt ze.

Stoute ideeën

Om meer leerlingen naar het technisch onderwijs te krijgen is er toch een beetje een cultuurverandering nodig, en om dat te bevorderen wil Van Mastrigt graag enkele, zoals ze zegt ‘stoute ideeën’ uitvoeren.

Zo wil ze in Groningen in navolging van een ‘Open Monumentendag’ graag komen tot een ‘Open Bedrijvendag’. ‘Tijdens Monumentendag gaan we allemaal kerkjes bekijken, en veel orgels. Maar hoe interessant dat ook is: er zijn in Groningen ook echt prachtige bedrijven die een bezoekje meer dan waard zijn. Ik denk dat we zo’n Bedrijvendag zouden moeten organiseren, waarbij we met name ook jongeren moeten laten zien wat voor interessante ondernemingen er in onze regio allemaal zijn.’

Betrokken moeders

Een ander onorthodox idee van de gedeputeerde is om moeders te betrekken bij het beïnvloeden van de studiekeuze van hun kinderen, en die moeders te laten bevorderen dat hun kind voor iets technisch kiest. ‘Ja, ik wil aan de slag met de moeders. We willen dit idee nog wel concreet uitwerken, en dat gaan we zeker doen. Want we willen alles uit de kast halen om meer technisch geschoolde jongeren te krijgen’, betoogt de gedeputeerde.

Biobased economy

Wat haar het meest heeft verrast sinds ze in december 2012 overstapte van de functie van burgemeester naar die van gedeputeerde van economische zaken in Groningen? ‘Dat Groningen op een indrukwekkende manier bezig is om de agrarische sector en de chemische sector aan elkaar te knopen. Dat gebeurt in de ‘biobased economy’, en daar ben ik erg van onder de indruk. Daar wist ik niets van af, maar het blijkt dat er in Groningen veel nieuwe producten worden gemaakt met grondstoffen uit de landbouw. Bij biochemie denk je in eerste instantie aan stinkende schoorstenen, maar dat klopt helemaal niet. In de biobased economy worden prachtige nieuwe producten gemaakt!’.

Zonne-energie

De gedeputeerde is ook onder de indruk van de betekenis van de energiesector voor Groningen. Dat Groningen een aardgasprovincie is, is algemeen bekend, maar ondertussen gebeurt er ook veel op het gebied van duurzame energie. ‘Bijvoorbeeld op het gebied van zonne-energie gaat het plotseling heel hard. Er was het afgelopen jaar een stijging in het plaatsen van zonnecollectoren van tweehonderd procent. Dat is mede te danken aan lokale energie-initiatieven in dorpen en steden.’

www.economie.groningen.nl