Wonen

Groningse basisscholen kunnen meer tuinieren dankzij vierde Kinderwerktuin, tussen tussen Gravenburg en Hoogkerk

Steeds meer leerlingen van basisscholen in Groningen kunnen zelf ontdekken hoe je groente of sierplanten kunt verbouwen. Dat is te danken aan kinderwerktuinen, waarvan er nu een vierde in gebruik genomen kan worden


Leestijd: 1 minuut

Er komt een nieuwe kinderwerktuin in het Westpark, tussen Gravenburg en Hoogkerk. Daar kan de afdeling voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) van de gemeente Groningen ook scholen in het westen van de stad ondersteunen in ‘groen’ onderwijs. Het is de vierde kinderwerktuin van NDE in de stad Groningen, naast die in Paddepoel, Helpman en Beijum.

Tot nu toe nemen 49 scholen producten af van NDE, zoals het volgen van lesprogramma’s, lenen van educatief materiaal of bezoek aan een netwerkbijeenkomst. In de kinderwerktuinen van Paddepoel, Helpman en Beijum tuinieren 27 omringende scholen. Voor veel scholen, met name aan de westkant van Groningen, zijn deze tuinen ver weg. De nieuwe kinderwerktuin stelt elf extra basisscholen in staat om lessen rond natuur en duurzaamheid op de tuin af te nemen.

Meer capaciteit

Om de capaciteit van tuinierende scholen te vergroten deed de gemeenteraad in 2010 een voorstel aan het college om een nieuwe kinderwerktuin in de begroting op te nemen. Deze wens werd gehonoreerd. In het Westpark, het gebied tussen Gravenburg, Hoogkerk, De Held en Vinkhuizen – de oude vloeivelden van de Suikerfabriek – werd een geschikte locatie gevonden. Het was nog even spannend of de grond geschikt zou zijn voor ontwikkeling, maar onlangs kreeg NDE het goede nieuws dat er wat dit betreft geen belemmeringen zijn.
Ruimte voor educatie

In de realisatie van de nieuwe tuin lijkt NDE de wind mee te hebben. Huisvesting kan waarschijnlijk snel gerealiseerd worden in samenwerking met Scouting Groningen. Met de gemeentelijke dienst RO/EZ kunnen goede afspraken worden gemaakt over het gebruik en de inrichting van het terrein. Ook blijkt een kinderwerktuin uitstekend te passen in de wensen van de wijk: bewoners gaven aan dat zij in het Westpark graag ruimte zien voor ecologie, recreatie, kinderen en educatie.