Cultuur & Uitgaan

Nieuw perspectief voor Blauwe Stad dankzij duurzame recreatiewoningen

De Groningse architect in opleiding Rik Veltman heeft een prijs van 1500 euro gewonnen met een ontwerp voor een duurzaam ecologisch vakantiewoningen park in de Blauwestad in Groningen.


Leestijd: 2 minuten

De jury georganiseerd door het Duitse NEND koos zijn ontwerp uit 50 plannen. Veltman, in het kader van zijn opleiding werkzaam bij pvanb architecten in Groningen, was de enige Nederlandse prijswinnaar in de Blauwestad.

Blauwestad werkt momenteel hard aan een andere toekomstvisie dan beoogd werd bij de start. De verwachte verkoop van kavels blijft uit en Blauwe Stad zoekt daarom naar een innovatieve andere aanpak en invulling.

Zijn ontwerp biedt een alternatieve invulling en gaat uit van een tijdelijke, meer dynamisch organische fasering en ontwikkeling van landschap en architectuur.

‘Into the Wild’

Rik Veltman ontwierp onder de noemer ‘Into the Wild’ een ecologisch recreatiepark voor het woongebied Het Wold. Een lange dijk doorsnijdt het gebied met aan weerszijde moerassige wetlands met steigerwoningen dan wel in het landschap verzonken huisjes. Het Wold, dat ligt tussen het dorp Beerta en het natuurgebied Reiderwolde, heeft nu nog een woonbestemming. In de Ontwikkelingsvisie 2010 van de gemeente Oldambt en de provincie Groningen is afgesproken om in Blauwestad een plek te vinden voor hoogwaardige recreatiewoningen. Het Wold wordt beschouwd als een mogelijke locatie. Door meer recreanten naar Blauwestad te trekken, wordt ook de bekendheid van het gebied vergroot, is de opvatting.

Projectbureau Blauwestad wil ontwerpen Veltman en andere studenten hebben gemaakt in het kader van de architectuurwedstrijd nu doorontwikkelen.

Directeur Marco Groenhof neemt de ontwerpen van de studenten zeer serieus. Hij beschouwt ze als een goede basis voor verdere ontwikkeling. “De plannen bevatten waardevolle ingrediënten die we kunnen gebruiken voor de uitwerking van nieuwe ideeën in Blauwestad. Vooral de rol die duurzaamheid speelt in de ontwerpen, zijn interessant.”

De studenten architectuur maakten de ontwerpen in het kader van een internationale architectuurwedstrijd, georganiseerd door het NEND, een Nederlands-Duits project voor duurzame energie. Naast Blauwestad behoorde ook een locatie in het Duitse Papenburg tot de opdracht. Alle ontwerpen hebben een duurzame invulling. Zo hebben de studenten in het woongebied Het Havenkwartier energiezuinige stapelwoningen en een hotel bedacht. In sommige delen van Blauwestad ontstaat een on-Nederlands heuvellandschap door bolvormige recreatiewoningen die deels in de bodem zijn weggewerkt.

http://www.blauwestad.nl/artikel/actueel/219/Prijsuitreiking_architectuurwedstrijd