Nieuws

Gronings onderzoek: Voedingsvoorlichting verlaagt risico hartinfarct

Mensen met een verhoogd risico op een hartinfarct blijken hun voedselpatroon na een bezoek aan de diëtist ook echt te veranderen. Voorlichtingsfolders alleen hebben geen effect. Actieve voedingsvoorlichting zou daarom in het ziektekostenpakket moeten worden opgenomen, stelt de onderzoekster W. Bemelmans.


Leestijd: 1 minuut

De voedingsdeskundige verrichtte haar onderzoek in Oost-Groningen, waar vaker hartinfarcten voorkomen dan elders in het land. Daar zijn makkelijk mensen te vinden met een verhoogd risico door roken, overgewicht, weinig bewegen of een te hoog cholesterolgehalte. De deelnemers aan het onderzoek bleken zich na een bezoek aan de diëtiste makkelijk te laten overhalen tot een mediterraan eetpatroon van meer groente, fruit, vis en olijfolie en minder rood vlees, kaas en eieren. ,,Door minder verzadigde vetten te eten, daalt het risico op een hartinfarct al met vijf procent”, zegt Bemelmans. Deelnemers die slechts gewapend met een voorlichtingsfolder naar huis gingen, zetten hun slechte dieet gewoon voort.