Nieuws

Gronings onderzoek: ‘Miljoenenbesparing door nieuwe beademingsapparatuur in ambulances’

In de zorgsector in Nederland kan een besparing van miljoenen euro ‘s worden behaald door het gebruik van een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning in ambulances en ziekenhuizen. Het gaat om een nieuw systeem voor patiënten met acute kortademigheid door hartfalen.


Leestijd: 1 minuut

In Nederland kunnen enkele duizenden patiënten per jaar baat hebben bij dit nieuwe systeem, zo blijkt uit promotieonderzoek van Willem Dieperink van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dankzij het systeem kan in ambulances hulp geboden worden die tot nu toe kort alleen op de intensive-care afdelingen kon worden gegeven.
*
In de Nederlandse ziekenhuizen worden elk jaar meer patiënten opgenomen met acute ernstige kortademigheid ten gevolge van hartfalen. De kortademigheid bij deze patiënten wordt veroorzaakt door vochtophoping in de longen door een verminderde pompfunctie van het hart. Met behulp van ademhalingsondersteuning kan bij deze patiënten de capaciteit van de longen worden vergroot. Voor deze methode is ingewikkelde apparatuur nodig die tot voor kort alleen op intensive care-afdelingen aangeboden kon worden.
*
Uit onderzoek van Dieperink blijkt dat met een nieuw systeem voor ademhalingsondersteuning, Boussignac CPAP (BCPAP) genaamd, niet alleen op intensive care-afdelingen, maar ook op hartbewakingsafdelingen én in ambulances veilig en effectief ademhalingsondersteuning geboden kan worden. BCPAP is een lichtgewicht en eenvoudig te bedienen systeem, dat via een gezichtmasker een continue positieve luchtwegdruk creëert. Het heeft alleen een zuurstofaansluiting nodig om te functioneren.
*
Door toepassing van BCPAP kunnen patiënten met acuut hartfalen vroegtijdig behandeld worden. Dit komt de zorg ten goede. Patiënten ervaren binnen enkele minuten vermindering van hun benauwdheid, en herstellen sneller. Een ander belangrijk voordeel van BCPAP is kostenbesparing. In het onderzoek van Dieperink werd per patiënt gemiddeld 3.800 euro aan zorgkosten uitgespaard, omdat de patiënten gemiddeld minder lang in het ziekenhuis verbleven en minder vaak op een intensive care opgenomen werden.

*

Aangezien in Nederland jaarlijks duizenden patiënten behandeld worden voor acute kortademigheid ten gevolge van hartfalen, zouden er met BCPAP miljoenen euro’s bespaard kunnen worden. In Groningen zijn inmiddels alle 33 ambulances van AmbulanceZorg Groningen met het nieuwe systeem uitgerust.