Innovatie

Gronings bedrijf heeft hit met ‘Open Haard TV’ op internet: lekker vlammetjes kijken

Het Groninger WebTV kanaal FirePlaceTV.nl (http://www.fireplacetv.nl) dat vanuit de Mediacentrale wereldwijd wordt uitgezonden is dit jaar ruim 2,5 miljoen keer bekeken. Lekker naar de vlammetjes staren op je computer.


Leestijd: 2 minuten

Het themakanaal is twee jaar geleden als gimmick en showcase gestart. De productiekosten bedroegen minder dan 500 euro. Voor een dergelijk statisch kanaal zijn de kijkcijfers boven verwachting, voor elke niche is blijkbaar een publiek?

Maar het publiek moet je wel weten te vinden: zoals bij veel WebTV kanalen is de eigen portal (fireplacetv.nl) niet verantwoordelijk voor het volume: dankzij aansluiting bij WebTV portals zoals LordOfTV.com, Channelchooser.com, Global-ITV.com en Allekanalen.nl wordt het volume bereikt.

In de maand November werd het kanaal elke dag ruim 15.000 keer bekeken. De verwachting voor de maand December is dat er ruim een half miljoen views worden verwerkt.

De VHS kwaliteit versie (800 Kbps) is het populairst (50%), gevolgd door de TV kwaliteit versie (1500 Kbps) (bijna 45%) en de High Definition versie (4 Mbps) werd door ruim 5% bekeken, met name in Nederland. De reden hiervoor is dat breedband nog niet wereldwijd beschikbaar is.

De gemiddelde kijktijd bedraagt 7 minuten. Er zijn uitschieters van kijkers die het kanaal elke dag urenlang aan hebben staan, vermoedelijk fullscreen op een PC op het werk, of thuis op de TV, ter vervanging van een echte open haard. In het weekend wordt meer gekeken dan doordeweeks. De maandag is de minst populaire dag.

Het Open Haard kanaal wordt in ruim 125 landen bekeken. Nederland, West-Europa, de VS en Canada leverden de meeste kijkers op.

FireplaceTV.nl genereerde dit jaar tot op heden 121 TeraByte dataverkeer. In November was dit 19TB, de verwachting voor December is ruim 30TB.

FirePlace TV wordt gehost door het StreamZilla platform. Dit platform verwerkt ruim 3 miljoen video views per dag in uiteenlopende formaten zoals Flash Video, Windows Media, MPEG-4, 3GPP en QuickTime. FirePlaceTV is zelfs milieuvriendelijker dan een echte Open Haard, de hosting service is CO2 neutraal 🙂

Fireplace TV maakt gebruik van inline advertenties: elke 5 minuten verschijnt kortdurend het StreamZilla logo rechtsboven in beeld. Dit levert de media hosting dienst elke dag honderden bezoekers op en resulteert in aantoonbare toename van het aantal klanten.

— voor meer informatie: Stef van der Ziel / stef@jet-stream.nl / 06-23406348

http://www.fireplacetv.nl
http://www.streamzilla.eu
http://www.jet-stream.nl