Nieuws

Groningers vaker naar de vuilstort

Sinds Groningers moeten betalen voor het laten ophalen van hun grofvuil, brengen ze vaker hun afval naar de vuilstort. Sinds 1 januari vorig jaar wordt het grofvuil in de stad niet meer gratis opgehaald. Dat levert de gemeente een fikse besparing op.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente hanteert nieuw systeem voor meldingen over openbare ruimte
Gemeente hanteert nieuw systeem voor meldingen over openbare ruimte

Dat meldt de gemeente Groningen. Vorig jaar haalde de gemeente bij 728 huishoudens tegen betaling het grofvuil op. Toen dat nog gratis was, moesten de gemeentewerkers zo’n 17.000 keer per jaar op pad om grofvuil op te halen.

Groningers kunnen nu vier keer per jaar hun vuil gratis wegbrengen naar een afvalbrengstation. Dat werd sinds de nieuwe regeling ruim 8000 keer vaker gedaan, een stijging van 11 procent.

Volgens de gemeente werd er in 2014 wel wat vaker afval op straat gedumpt dan in de jaren daarvoor. Vooral in de binnenstad en de oude wijken staat er soms een oude lamp of stoel naast een ondergrondse container. Maar dit dumpen gebeurt beperkt en is daarmee beheersbaar, stelt het college.

De maatregel levert meer geld op dan begroot. “We gingen aanvankelijk uit van een besparing van 300 duizend euro per jaar, maar in 2014 hebben we 425 duizend euro bespaard”, aldus wethouder Joost van Keulen. Het college stelt de raad voor om dat geld te gebruiken voor het ondersteunen van opruimacties in wijken.