Wonen

Groningen wil voor vijf miljoen euro investeren in woonschepenhaven in zicht

B en W van Groningen wil de Woonschepenhaven tussen het Eemskanaal, het Winschoterdiep en de St.Petersburgweg ingrijpend verbeteren. Het college stelt de raad voor om daarvoor 5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Dat geld is vooral bestemd voor nieuwe walbeschoeiing en steigers, baggeren tot aanlegdiepte, aanleggen van riolering, aanpassing van de aangrenzende weg, aanbrengen nieuwe kabels en leidingen en wellicht een verhoging van de waterkerende dijk.


Leestijd: 1 minuut

Eerdere plannen van wooncorporaties Lefier en Nijestee om de verbetering van de haven te koppelen aan woningbouw op de wal, werden door de bewoners van de haven van de hand gewezen. De gemeente neemt nu het voortouw om eerst alleen de haven aan te pakken.
Wethouder Frank de Vries wildaarbij wel vaart maken: “We gaan snel in overleg met de bewoners van de woonschepen over hoe we de werkzaamheden gaan aanpakken. Ik ben blij dat we nu deze stappen kunnen zetten. Wellicht dat er in een later stadium ook ruimte is voor woningbouwontwikkeling.”

Het opknappen van de Woonschepenhaven is een belangrijke stap op weg naar de uitvoering van de visie op de Eemskanaalzone, die in 2006 is vastgesteld. De aanleg van de Sontbrug, ook onderdeel van die visie, heft de geïsoleerde ligging van de Woonschepenhaven op door de verbeterde ontsluiting richting centrum. Ook de beoogde woningbouw wordt in de visie genoemd als bijdrage aan een gevarieerder woonmilieu én aan een levendiger en veiliger route naar Meerstad.