Wonen

Groningen tweede cultuurstad Nederland; Stad blijft investeren

Groningen heeft zich ontwikkeld tot de tweede cultuurstad van Nederland. Dat meldt dat gemeente Groningen vanmorgen bij de presentatie van de nieuwe cultuurnota ‘tegen de stroom in’. De gemeente wil graag een belangrijke cultuurstad blijven. De komende jaren trekt de gemeente Groningen daarom extra geld uit voor kunst en cultuur.


Leestijd: 2 minuten

Een en ander blijkt uit de concept cultuurnota 2013-2016, Cultuurstad Groningen: Tegen de stroom in, die het college van B&W deze week vrijgeeft voor inspraak. Momenteel is Groningen de tweede cultuurstad van Nederland, zo blijkt uit onderzoek. Cultuur is essentieel voor de aantrekkingskracht en de economie van de stad.

De gemeente zet hiermee ook in op behoud van de internationale uitstraling van Cultuurstad Groningen. Of dat lukt hangt volgens haar af van beslissingen die het rijk en de fondsen later dit jaar nemen over hun bijdragen aan de sector. Ook verwacht het college dat de instellingen zelf de omslag naar meer samenwerking, synergie en cultureel ondernemerschap maken.

Tegen de stroom in
Voor de cultuurnota 2013-2016 Cultuurstad Groningen: Tegen de stroom in volgt het college grotendeels het advies van de Kunstraad. In de nieuwe nota blijft het college de logische samenhang tussen activiteiten op het gebied van educatie, talentontwikkeling, productie en presentatie in stand houden.

Het college is er trots op dat de stad daarmee een complete keten van culturele voorzieningen kan blijven bieden voor stad en regio. Het college houdt de grotere kernvoorzieningen zoals het Groninger Museum en De Oosterpoort en de Stadsschouwburg zoveel mogelijk op peil. Met twee miljoen euro extra in 2013 en 2014 investeert het college in ondernemerschap in de sector. Zo wordt het Grand Theatre in staat gesteld een doorstart te maken in nauwe samenwerking met collega-instellingen in de stad. Simplon krijgt gelegenheid zich ondernemender op te stellen en aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het Ebbingekwartier. Ook het projectenbudget van de Kunstraad wordt de eerste twee jaar opgehoogd.

Club Guy & Roni en Noorderlicht

Het college blijft aandringen op een betere positie van de noordelijke instellingen in de landelijke cultuurnota van het rijk en bij de landelijke cultuurfondsen. Dat geldt volgens B en W in het bijzonder voor dansgezelschap Club Guy & Roni die ondanks een positieve beoordeling van de Raad voor Cultuur niet tot de landelijke cultuurnota wordt toegelaten.

Dat geldt ook voor de internationale fotografie-instelling Noorderlicht. De Raad voor Cultuur komt half juli met een advies over deze instelling, die nog in de race voor een plaats in de landelijke cultuurnota. Het college wil ook dat het jeugdtheater voor de stad behouden blijft. Het rijk heeft daarvoor een nieuwe aanvraagronde opengesteld.