Innovatie

Groningen Seaports stelt prijs in voor schone vissers die rotzooi uit zee oppikken

Groningen Seaport reikt vrijdag voor de eerste keer een bijzondere prijs uit: de Fishing For Litter. Deze is bestemd voor vissers, die samen een miljoen kilo rotzooi per jaar uit zee oppikken. Een van die vissers krijgt de prijs uit handen van Harm Post, directeur van Groningen Seaports en Wim Westerman voorzitter van KIMO Nederland/België.


Leestijd: 1 minuut

Nog steeds worden er grote hoeveelheden afval door schepen en vanaf de vaste wal in zee gedumpt. KIMO, de internationale milieuorganisatie van kustgemeenten aan de Noordzee, probeert al jarenlang met hulp van de internationale vissersvloot de bodem van de zee schoon te vissen.

Jaarlijks wordt er ruim 1.000.000 kilogram aan afval door de vissermannen in Europa opgevist. Ze vissen naast plastics, verfblikken, olievaten, scheepstrossen, de meeste uiteenlopende spullen als bijvoorbeeld koelkasten, tv’s en delen van auto’s op.

Groningen Seaports draagt al jaren lang, financieel en in menskracht, bij aan het noordelijke Fishing For Litter project. Binnen de organisatie leefde al geruime tijd de gedachte dat de belangrijkste partner binnen het project, de visser, eens in het zonnetje moest worden gezet. Samen met KIMO heeft zij de “Fishing For Litter Award” in het leven geroepen.

Vrijdag 27 januari wordt deze prijs voor de eerste keer in de havens van Delfzijl en de Eemshaven uitgereikt aan een van de deelnemende vissers van het project. Harm Post, directeur van Groningen Seaports en Wim Westerman voorzitter van KIMO Nederland/België zullen de bemanning van het geselecteerde schip de award overhandigen in bijzijn van genodigden.