Wonen

 Groningen krijgt eigen 'klimaatconferentie': motie GroenLinks aangenomen; ontmoeting tussen de gemeente en ondernemers

Groningen krijgt een ‘klimaatconferentie”. Een motie van GroenLinks waarin de gemeente werd opgeroepen om een lokale klimaatconferentie te organiseren is aangenomen in de gemeenteraad. De conferentie is een ontmoeting tussen de gemeente en ondernemers. Met de top krijgt het klimaatbeleid van Groningen een flinke boost. Naar verwachting zal de conferentie in het voorjaar van 2010 plaatsvinden.  


Leestijd: 1 minuut

Tijdens de conferentie moet worden onderzocht op welke manier de aanwezigen met klimaat bezig zijn en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen. Ook is het de bedoeling dat er wordt nagedacht over samenwerking in innovatieve projecten die binnen de gemeente kunnen worden uitgevoerd.
 
De gemeente is verantwoordelijk voor het lokale klimaatbeleid. Sinds 2006 doet de gemeente al veel aan. Een gemeentelijke klimaattop is volgens GroenLinks een creatieve en vernieuwende manier om de ontwikkeling van dit beleid onder de aandacht te brengen en te versnellen.
 
Gemeenten ambitieuzer dan kabinet
Veel gemeenten zijn nu al ambitieuzer dan het kabinet. Met de uitkomsten van de gemeentelijke klimaatconferentie kunnen ze met concrete voorstellen laten zien dat een stevige CO2-reductie haalbaar is.
 
Niet alleen in Groningen heeft GroenLinks gevraagd om een lokale klimaattop. Dat is in totaal in 36 gemeenten gebeurd. Op deze manier wil GroenLinks alvast op lokaal niveau afspraken maken over lokaal klimaatbeleid in aanloop naar de internationale klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen volgende maand. De Nederlandse gemeentes geven hiermee een duidelijk signaal aan de Nederlandse onderhandelaars in Kopenhagen: maak werk van het klimaat!
 
Drewes de Haan: “Samen kunnen we werk maken van een klimaatvriendelijke economie. Als de regeringsleiders niet in beweging komen dan moeten we het zelf doen. Met de lokale klimaattoppen wil GroenLinks laten zien dat wij het noodzakelijk vinden om klimaatverandering tegen te gaan. Als de regeringsleiders niet in beweging komen dan moeten we het zelf doen. Wij laten nu vast zien dat het kan.”
 
GroenLinks knokt op alle niveaus voor een effectieve aanpak van klimaatverandering. Van het Europees Parlement tot de Tweede Kamer en van provinciale staten tot gemeenteraden. Zie www.groenlinks.nl/kopenhagenreport voor actueel nieuws in aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen.