Innovatie

Groene stroom voor 120.000 huishoudens vanuit Eneco Delfzijl

Delfzijl wordt een belangrijke productielocatie voor Groene Stroom. Op donderdag 24 november begint er officieel de nieuwbouw voor een zeer bijzondere centrale van Eneco.


Leestijd: 1 minuut

De eerste (officiële) palen voor de nieuwbouw in Delfzijl worden dan geslagen én de naam voor de nieuw te bouwen centrale zullen dan bekend worden gemaakt. In het Delfzijlse havengebied – op het Metaalpark – bouwt Eneco een bio-energiecentrale van 49 MegaWatt.
Houtsnippers van gerecycled afvalhout worden in deze centrale in de nabije toekomst omgezet in groene stroom voor zo’n 120.000 huishoudens.

Jaarlijks komt hiervoor circa 300.000 ton gerecyled afvalhout per schip, trein en vrachtwagen aan in de Delfzijlse haven uit Nederland en omliggende landen. Ten opzichte van de elektriciteitsproductie van een gemiddelde centrale levert deze houtcentrale een besparing op CO2-uitstoot van 250.000 ton per jaar. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van ruim 78.000 auto’s.

Nieuwe naam

Dit betekent dat er ook voor een duurzame relatie met de buren en omwonenden is gekozen. Voor Eneco is het daarom vanzelfsprekend om de omgeving bij de bouw te betrekken. Zo is er aan deze buren gevraagd om een passende naam voor de bio-energiecentrale in Delfzijl te bedenken. Dit leverde ruim 30 enthousiaste inzendingen en ruim 40 namen op. Op 24 november maakt Eneco tijdens een officieel eerste paalviering de naam bekend. De verwachting is dat de duurzame centrale halverwege 2013 in gebruik genomen wordt.