Nieuws

Goed nieuws voor moeders: Groningse studenten schoner dan gedacht

Dat Groningse studenten smeerkezen zouden zijn is een groot misverstand, zo blijkt uit onderzoek van de RUG.


Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor moeders: Groningse studenten schoner dan gedacht
Goed nieuws voor moeders: Groningse studenten schoner dan gedacht

Dinsdag nam wethouder Jan Seton het onderzoeksrapport in ontvangst van 60 eerstejaars-studenten Sociologie aan de Rijksuniversiteit. Zij deden onderzoek naar het milieugedrag van Groningse studenten. Belangrijkste conclusie is dat Groningse studenten mooi milieugedrag vertonen. Ze scheiden hun glas, papier en elektrische apparaten, ze hebben kennis van fairtrade producten en ze drinken vaak water. Het weigeren van plastic tassen en verpakkingen kan beter, net als het minder vaak weg gooien van voedsel. Studenten zijn tevreden over het openbaar vervoer en de fietspaden.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste studenten glas, elektrische apparaten en papier scheiden. Studenten die thuis frituren, geven aan dat zij hun frituurvet scheiden van de rest van het afval. Opvallend is dat studenten groen huishoudafval niet vaak scheiden van de rest. Ook studenten met een tuin geven aan lang niet altijd het groenafval te scheiden van het andere afval. Bijna alle studenten leveren met grote regelmaat hun statiegeldflessen weer in. Ook gebruiken zij plastic zakken regelmatig nog een keer. Het weigeren van plastic zakken en verpakkingen doen de meeste studenten (nog) niet.

Studenten zijn over het algemeen wel tevreden over de aanwezigheid van voorzieningen in hun wijk. Over de aanwezigheid van openbare watertappunten en een afvalpunt voor chemisch afval zijn studenten het minst tevreden. Over de aanwezigheid van openbaar vervoer en fietspaden zijn bijna alle studenten tevreden. Duidelijk is dat studenten die in het centrum wonen, minder tevreden zijn over de aanwezigheid van voorzieningen.

Bedorven voedsel
Alle studenten gooien wel eens voedsel weg. Slechts 19% doet dat minder dan 1 keer per week, de rest doet dat vaker. Verreweg de belangrijkste reden die genoemd wordt om voedsel weg te gooien, is dat voedsel bedorven is. De andere redenen (teveel gekookt of gekocht) lijken minder belangrijk, al zullen de redenen wel aan elkaar gerelateerd zijn.

Ruim de helft van de studenten geeft aan dat zij altijd water drinken. Een derde van de studenten drinkt meestal water en 15% soms. Iedereen drinkt dus water. Studenten maken relatief vaak gebruik van duurzame waterflessen. In veel mindere mate kopen zij water uit flessen. Opvallend is dat studenten bijna geen gebruik maken van openbare watertappunten.

Fairtrade te duur
Verreweg de meeste studenten (93%) weten wat er bedoeld wordt met fairtrade producten. Studenten kopen bijna geen fairtrade producten. Van alle fairtrade producten kopen zij nog het vaakst de voedingsmiddelen. De belangrijkste reden voor studenten om geen fairtrade producten te kopen, is de prijs. Op afstand volgen dan het aanbod en de verkrijgbaarheid als redenen om geen fairtrade producten te kopen. Weinig studenten geven aan geen fairtrade producten omdat zij eerlijke handel niet belangrijk vinden.       >>