Nieuws

FNV: ‘Faillissement Aldel is ramp voor de regio’

Het faillissement van Aldel is een ramp voor de regio. Dat zegt Albert Kuiper van FNV Bondgenoten. ‘Dit is echt onverteerbaar, maar je hebt het niet in de hand.’, zegt hij. Door het faillissement, dat maandagmiddag wordt aangevraagd, komen 400 man op straat te staan.


Leestijd: 1 minuut

FNV: ‘Faillissement Aldel is ramp voor de regio’
FNV: ‘Faillissement Aldel is ramp voor de regio’

‘Het is vooral dramatisch omdat er een oplossing klaar ligt. Maar de overheid en de aandeelhouder val Aldel kunnen het niet eens worden.’ Aldel heeft te maken met Nederlandse stroomtarieven die hoger zijn dan in het buitenland. In Duitsland krijgen concurrerende bedrijven bijvoorbeeld korting op hun stroomrekening. Volgens Kuiper kan Aldel overleven als er een stroomkabel wordt aangesloten op het Duitse netwerk. Daarmee is een investering gemoeid van 20 miljoen euro. Zowel het Rijk als de aandeelhouder van Aldel willen wel voor die kosten opdraaien.

Probleem is echter dat het twee jaar duurt om die kabel aan te leggen en Duitse stroom te kunnen ontvangen. Tot 2016 zou Aldel dan nog de Nederlandse tarieven moeten betalen en daardoor draait het bedrijf 20 miljoen euro verlies. ‘En voor die kosten willen zowel de overheid als de aandeelhouder niet opdraaien. Ze komen er niet uit, terwijl ze wel allebei 20 miljoen euro willen betalen voor de stroomlijn. Het geld ligt dus op tafel, zou je zeggen.’

Het personeel van Aldel reageerde verslagen en boos op het faillissement. ‘De mensen wonen ook nog eens in het aardbevingsgebied en ze zijn niet mobiel omdat ze hun huizen niet kunnen verkopen. Ze zijn dus voor ander werk veroordeeld tot de regio en het perspectief op ander werk is ronduit slecht’, aldus Kuiper.

‘Het Rijk is nu veel duurder uit. Moet je eens kijken wat het kost om 400 man voor langere tijd in de ww te hebben. En dan heb ik het nog niet eens over het saneren en opruimen van de fabriek. Dat kost meer dan het realiseren van een stroomlijn naar Duitsland en het compenseren van het verlies tot 2016.