Nieuws

Flits-debat Groninger Forum over ritueel slachten

Het Groninger Forum organiseert maandag19 december een flitsdebat over het onderwerp: “Een verbod op ritueel slachten :Symboolpolitiek of belangrijke eerste stap?’’Het Groninger Forum organiseert maandag19 december een flitsdebat over het onderwerp: “Een verbod op ritueel slachten :Symboolpolitiek of belangrijke eerste stap?’’


Leestijd: 1 minuut

Komende dinsdag 20 december buigt de Eerste Kamer zich over het voorstel van Marianne Thieme om ritueel slachten te verbieden. Onverdoofd slachten – hoewel belangrijk voor joden en islamieten – is volgens haar voor dieren te pijnlijk en stressvol.

Volgens de één is het verbod op onverdoofd, ritueel slachten een belangrijke stap op weg naar een diervriendelijker samenleving. Daarvoor mag de vrijheid van godsdienst best wijken. Tegenstanders van het verbod hebben ruwweg drie tegenargumenten: het lijden van slachtdieren valt reuze mee, het is symboolpolitiek – het lijden in de bio-industrie is oneindig veel omvangrijker en dieronvriendelijker – en als in dit dossier de vrijheid van godsdienst wordt ingeperkt, waar is dan het einde?

Debatteer mee met onder anderen Gerjan Kelder (gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren) en Tjeerd van Dekken (Tweede Kamerlid voor de PvdA, ovb) onder leiding van bioloog Menno Gerkema.

Maandag 19 december 2011, 17.00 – 18.00 uur. Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, Groningen. Entree: gratis