Nieuws

Fietsenwrakken goud waard in Groningen

Fietsenwrakken worden goud waard in Groningen. In de gemeenteraad is een plan in de maak om mensen geld te bieden voor een oude fiets die ze anders weg zouden gooien. Het gaat om een initiatief van D66.


Leestijd: 1 minuut

D66 Groningen Stad onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een plan om het probleem van weesfietsen – wrakken die vaak maandenlang in de openbare ruimte staan – tegen te gaan. Daarvoor zou een systeem met waardecheques voor een wrak soelaas kunnen bieden.

Fietsen als zwerfvuil

Het probleem zal bekend voorkomen: fietswrakken die maandenlang ergens geparkeerd staan zonder dat je de indruk krijgt dat er nog een eigenaar is. Feitelijk afval, waar de eigenaar niet de moeite voor heeft genomen om er op een normale manier vanaf te komen. Op dit moment haalt de milieudienst op eigen initiatief fietsen op die gedurende een bepaalde periode als wrak zijn gemarkeerd. Ook komt de milieudienst op aanvraag van bewoners die hinder ondervinden van een fietswrak of een fiets die erg lang ‘in de weg staat’.

Waardecheque

Het zou veel beter zijn als er überhaupt geen ‘waardeloze’ fietsen meer worden achtergelaten door aan het wrak waarde toe te voegen. Die waarde kan worden gerealiseerd door een cheque uit te reiken als men zijn afdankertje bij de gemeente inlevert. Deze cheque kan worden ingeruild bij de aanschaf van een andere fiets bij de gemeentelijke verkoop, die nu al twee keer per maand wordt gehouden in de fietsenstalling onder de openbare bibliotheek. Ingezamelde fietsen die nog kunnen worden opgeknapt, kunnen worden verkocht aan slimme ondernemers. Voor fietsen die ‘total loss’ zijn, bestaat wellicht nog interesse bij handelaren in oud ijzer.

Diefstal

Uiteraard kan het niet zo zijn dat er in het inzameldepot gestolen fietsen worden aangeboden. Daarom worden fietsen die op slot staan, uiteraard geweigerd. Fietsen waarvan het framenummer of andere gegraveerde codes bekend zijn, worden gecontroleerd op diefstal.