FC Groningen hervat competitie met belangrijke zege; goals Texeira en Van Dijk brengen de winst

FC Groningen heeft een uitstekende hervatting van de competitie meegemaakt. In de eigen Euroborg won de FC zelf met 2-1 van concurrent Heracles Almelo en de tegenstrevers Feyenoord en Vitesse lieten onverwacht de punten liggen. FC Groningen moest echter wel een in de eerste helft verkregen achterstand wegwerken om tot winst te komen. Dat lukte via treffers van David Texeira en Virgil van Dijk. Groningen blijft achtste in de Eredivisie met 29 punten uit 18 duels.

Leestijd: 3 minuten

Op een zwaar bespeelbaar veld kwam FC Groningen voor het eerst sinds 17 december vorig jaar, toen op eigen veld met 1-0 gewonnen werd van FC Utrecht, weer in actie. De beginfase was veel belovend. Aanvoerder Petter Andersson had in de derde minuut de openingstreffer op de schoen, maar bij de tweede paal was de timing ongelukkig voor de Zweed. De thuisploeg kreeg binnen zeven minuten al drie hoekschoppen en onderstreepte daarmee de drang naar voren. Welke plotseling een halt werd toegeroepen in de negende minuut door Glynor Plet. Hij kwam goed door aan de rechterkant, maar schoot over. Een eerste waarschuwing en vier minuten later volgde nummer twee. Plet werd vrijgezet voor Luciano da Silva, maar de doelman redde. Het was toen al duidelijk dat Groningen de boel verdedigend niet op orde had. In de 16e minuut was het raak. Middels een hakje van Marko Vejinovic werd Plet vrijgespeeld in het strafschopgebied, waarna de aanvaller simpel de score opende; 0-1.

Daarna bleef het tot de rust een meer dan onderhoudende wedstrijd. Het ging over en weer in een hoog tempo met veel kansen en mogelijkheden voor beide ploegen, waarbij de beste aanvankelijk voor de gasten waren. Groningen speelde achterin onrustig en had moeite om de snel omschakelende middenvelders van Heracles onder controle te krijgen. Na dik een half uur spelen gebeurde iets belangrijks voor de wedstrijd. Jonas Ivens kon, nadat hij een bal vol in zijn gezicht had gekregen, niet verder en liep wankelend van het veld. Hierdoor moest Kees Kwakman noodgedwongen zijn rentree maken na een langdurige blessure. Dit deed FC Groningen goed. Nog voor rust kreeg de thuisploeg meer grip op de wedstrijd en dat resulteerde voor de pauze in een aantal kansen. Texeira schoot hard op doelman Remko Pasveer. Dat deed de weer prima spelende Dusan Tadic ook. De afvallende bal van de aansluitende hoekschop werd door Andersson ingeschoten, maar zijn inzet werd geblokt. Daar ging overigens een vermeende handsbal aan vooraf van Ben Rienstra.

Met deze verbetering in het achterhoofd begon de ploeg van trainer Pieter Huistra prima aan de tweede helft. Het eerste wapenfeit van het tweede bedrijf was de gelijkmaker. Tadic kwam met een van zijn befaamde acties over links en diens voorzet werd door Texeira fraai binnengekopt bij de eerste paal. Een typische spitsengoal. Zijn achtste van het seizoen en een bekroning voor zijn prima spel. Het was overigens de vierde thuiswedstrijd op rij waarin de Uruguayaan scoorde. Nadat Vejinovic Luciano nog tot een redding had gedwongen in de 58e minuut viel drie minuten later de beslissing. Een vrije trap van Andersson viel in het strafschopgebied en de meegekomen Van Dijk was het meest attent van iedereen; 2-1. Zo stond Groningen binnen een kwartier na rust aan de goede kant van de score. De fase daarna kon niet aanhaken bij het eerste uur. Misschien ook mede door het zware veld ging de schwung uit het spel en lag het tempo lager.

Groningen kreeg onder aanvoering van Kwakman meer en meer controle over de wedstrijd, waardoor de zege niet meer echt in gevaar kwam. De grootste kans was nog voor Texeira, maar hij kon alleen voor Pasveer van buiten het strafschopgebied niet doeltreffend uithalen. Zo was de eerste klap van FC Groningen na de winterstop meer dan een daalder waard. De inhaalrace richting de vijfde plaats is begonnen, maar zal zich via een lastige weg voortzetten. Te beginnen aanstaande zondag in Enschede tegen FC Twente.