Nieuws

Engie en GasTerra ruziën over Gronings gas

Energiebedrijf Engie houdt naar eigen zeggen jaarlijks veel Gronings gas over en wil daarom minder afnemen. Dat zou volgens het bedrijf ook kunnen betekenen dat het door de minister vastgestelde winningsplafond naar beneden kan. Volgens gashandelshuis GasTerra wil het energiebedrijf echter simpelweg onder zijn contract uitkomen en maakt het daarvoor misbruik van een gevoelig maatschappelijk thema.


Leestijd: 2 minuten

Duizend woningen in Stad vóór 2022 van het gas af
Duizend woningen in Stad vóór 2022 van het gas af

“We houden gas over”, aldus Engie-woordvoerder Michael Verheul in het Dagblad van het Noorden. Volgens het energiebedrijf wordt het teveel aan laagcalorisch Gronings gas uit noodzaak omgezet in hoogcalorisch gas, dat echter ook ruimschoots voorhanden is uit andere bronnen. “Voor elk ander contract of gasveld zou er geen discussie zijn, maar voor Groningen ligt het gewoon anders”, wijst Verheul op de maatschappelijke discussie rond de door gaswinning veroorzaakte aardbevingen in Groningen.

Volgens woordvoerder Anton Buijs van GasTerra, dat het door de NAM gewonnen gas doorverkoopt, gebruikt Engie de onrust rond de Groningse gaswinning echter enkel om onder zijn contract uit te komen. “Ze willen minder betalen en maken misbruik van een heel gevoelig maatschappelijk thema, de kwestie in Groningen. Dit is nog nooit vertoond”, aldus de zegsman in het Dagblad van het Noorden.

Volgens het gashandelshuis, dat voor de helft eigendom is van de staat en waarvan Shell en ExxonMobil allebei voor een kwart eigenaar zijn, is het door minister Kamp vastgestelde winningsplafond van 24 miljard kuub Gronings gas niet zomaar vastgesteld. “Het is het absolute minimum”, aldus Buijs.

Engie zet daar vraagtekens bij: “Er wordt constant geschermd met het argument dat er contractuele verplichtingen zijn en dat de leveringszekerheid in gevaar komt en dat het daarom niet minder kan”, aldus Vermeulen. “Wij zijn zo’n partij met een lange termijn contract en zeggen nu juist dat we overhouden en dat we wel degelijk met minder gas uit Groningen de leveringszekerheid voor onze klanten in Frankrijk en België kunnen garanderen.”

“Eerst verschuilen achter het contract en nu dat wij aangeven dat het minder kan, roepen dat wij onder het contract uit willen. Dat is de omgekeerde wereld”, aldus Engie. “We willen er niet onderuit, maar het kan wel minder. Wie heeft er dan een economisch belang? Het was toch juist de bedoeling dat er minder uit Groningen zou komen?”

Volgens het energiebedrijf is het noodzakelijk dat er duidelijkheid komt over de opbouw van het winningsplafond en de contracten tussen GasTerra en zijn afnemers. “Pas dan kan de Tweede Kamer een onderbouwde afweging maken”, aldus Verheul.