Wonen

Dronk Bob Dylan kop koffie in Groningse haventje Noordpolderzijl?

Volgende week zondag 18 oktober 2009 presenteert de Groningse Uitgeverij Der Passage ‘’ Fietsen met Bob Dylan”” de nieuwe roman van Bill Mensema. Dit vindt plaats in Het Paleis, Boterdiep 111, Groningen. De boekpresentatie begint om half vier en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het eerste exemplaar van de roman wordt overhandigd aan de aanwezige die (qua intentie) het meest op Bob Dylan lijkt. Kent U Noordpolderzijl? Dat is het kleinste haventje van het waddengebied, of eigenlijk meer een stroomgeul waarin een aanlegplaats is gemaakt. Vroeger was het een vissershaventje, nu meert er een enkele wadvaarder aan en worden wadlopers hier weer terug aan land gebracht. Twee huizen staan er, en een kroeg: Het Zielhoes. Dit moet wel het meest verlaten café van Nederland zijn, het eerstvolgende dorp is kilometers verderop.En in dit café heeft Bob Dylan dan een kopje koffie gedronken. Is althans het hardnekkig gerucht verspreid door mensen die graag een mooi verhaal vertellen.


Leestijd: 1 minuut

De roman
Deze legende kwam Bill Mensema mooi van pas voor zijn roman over vastgelopen veertigers van nu. De hoofdpersonen in zijn verhaal zitten in een crisis. Hun vrouwen zijn koopziek of overspelig, ze wonen in huizen bedacht door hippe architecten, ze hebben een buik, ze slaan zich door de moderne onzin op hun werk. Op tv moeten ze het doen met de Toppers en De Wereld Draait Door. En dan komt er ook nog een economische crisis aan.
Maar gelukkig is er nog één bonafide held: Bob Dylan. Via een hilarische speling van het lot komen ze in contact met Dylan, en gaan ook daadwerkelijk een stuk met hem fietsen. Naar Noordpolderzijl natuurlijk.
Intussen is Fietsen met Bob Dylan een humoristsche zedenschets van het huidige leven in Nederland.

De auteur

Bill Mensema publiceerde eerder Doem dada, een al even hilarische roman, maar dan over de crisis van de jaren ’80.