Nieuws

Inwoners Woltersum wakker van gebons op de deur

Hij heeft het slecht getimed, geeft hij toe en lacht als een boer met kiespijn. Een week geleden is Remie Velding verhuisd. Naar Woltersum. ,,We hadden de verhuisdozen net uitgepakt.” Vrijdagochtend stond de mobiele eenheid voor de deur. Hij moest zijn nieuwe woning direct verlaten omdat de dijk langs het Eemskanaal het dreigt te begeven.


Leestijd: 1 minuut

,,We hebben snel de meest waardevolle spullen en papieren naar de eerste verdieping gebracht”, zegt Velding in de Tiggelhal in Ten Boer, waar tegen 8 uur vrijdagmorgen zo’n 100 geëvacueerde mensen uit Woltersum zich hebben verzameld. Onder hen ook de vermoeide Wobke Nieborg. Die heeft sinds donderdagavond zandzakken gesjouwd om de dijk te verstevigen. ,,De dijk ziet er slecht uit. Ik hoop maar dat-ie het houdt.”

Nieborg is één van de vele dorpelingen die in de nacht van donderdag op vrijdag aan de dijk heeft gewerkt. Onderling hebben ze elkaar opgetrommeld. ,,We hadden nog naar Tolbert op de tv gekeken, waar donderdag de dijk dreigde door te breken, en tegen elkaar gezegd: Dat is wel zielig voor de mensen daar. Nu zitten we in dezelfde situatie.”

Mirjam de Rijcke wist niets van het dorpsalarm. ,,Ik had geen idee”, zegt ze, ,,Vanochtend om 6 uur hoorde ik hard gebons op de deur. Dan schrik je wel even als daar de mobiele eenheid staat, en in de straat het leger. Ik moest direct vertrekken, zeiden ze. Ik heb snel een tas met wat spullen gepakt en ben vertrokken.”