Nieuws

Deze zomer al Draadloos internet in centrum Groningen

Groningen krijgt als een van de eerste steden ter wereld een stadsdekkend systeem voor draadloos internet. Deze zomer start de aanleg van het netwerk in het centrum van de stad, dat in oktober klaar moet zijn. Begin 2011 zal dan de hele stad Groningen beschikken over een draadloos netwerk. Het systeem voor draadloos internet in Groningen is ook bijzonder omdat er niet met hot spots wordt gewerkt maar met één stadsdekkend WIFI netwerk. Ook is het Groningse systeem bijzonder in schaal, want nergens ligt een netwerk van een dergelijke grootte, aldus woensdag een woordvoerder van het project Draadloos Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Woensdag 15 april wordt het contract getekend met Unwired Holding CV, het bedrijf dat het stadsdekkend draadloos netwerk in Groningen gaat aanleggen en exploiteren. Het project is een initiatief van het Akkoord van Groningen, waarin de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de gemeente Groningen samen werken. Deze drie partijen hebben op voorhand gegarandeerd diensten af te nemen van Unwired Holding CV.

Omdat Draadloos Groningen de gehele stad omvat zijn de toepassingsmogelijkheden volgens de woordvoerder groot. Het gaat daarbij om locatieonafhankelijke toegang tot informatie, toegang tot eigen instellingsnetwerken voor de onderwijsinstellingen of om toeristische informatie voor bezoekers van de stad. Daarnaast moet het draadloos netwerk nadrukkelijk een testbed worden voor nieuwe toepassingen zoals het opvangen van sensorinformatie en locatieafhankelijke toepassingen en beheer op afstand.