Cultuur & Uitgaan

‘De wereld van Joost Swarte’ in Grafisch Museum

In het Grafisch Museum in Groningen is tot en met 8 november de expositie ‘De wereld van Joost Swarte’ te zien. Swarte begon ooit als striptekenaar, en groeide uit tot wereldberoemd vormgever van affiches, boeken, glas-in-loodvensters, pictogrammen, postzegels, letters en nog veel meer. In deze tentoonstelling staat de vormgever Swarte centraal.


Leestijd: 1 minuut

Swarte ontwerpt vaak nog met potlood en papier en werkt zijn ontwerpen daarna uit op de computer. Joost Swarte (1947) studeerde industriële vormgeving in Eindhoven. Na drie jaar brak hij zijn studie af en begon met het tekenen van stripverhalen. Boeken met zijn strips en illustraties zijn o.a. vertaald in het Frans, Engels, Duits, Spaans en Catalaans. De laatste jaren is zijn werkgebied verschoven van striptekenen naar het maken van illustraties (Humo, Vrij Nederland, Raw, The New Yorker), affiches, postzegels, letterontwerpen, vrije grafiek en – af en toe – meubels en objecten.

Na Groningen doet de expositie Boedapest en Pécs aan, om uiteindelijk als de nog lopende onderhandelingen goed uitpakken, in New York te eindigen.