Wonen

De Toekomst in Scheemda, laatste strokartonfabriek in Nederland, gerestaureerd

De Toekomst, een leeggekomen strokartonfabriek in Scheemda, krijgt een grote op-knapbeurt. Daardoor zal een opmerkelijk stukje oost-Groninger geschiedenis voor de toekomst worden bewaard.


Leestijd: 1 minuut

De opknapbeurt is ook opmerkelijk omdat op geen andere bouwplaats in het Noorden zoveel wordt gedaan om werklozen weer aan een baan te helpen en jongeren het prak-tijkgedeelte van hun opleiding te laten volgen. Max van den Berg, Commissaris van de Koningin in Groningen, legde daarom onlangs een werkbezoek af en reikte certificaten uit aan herintreders.

De Toekomst is één van de mooiste voorbeelden van industrieel erfgoed in de provincie Gro-ningen. Deze strokartonfabriek, die gebouwd is aan het begin van de vorige eeuw, sloot in 1968 de deuren. De afgelopen decennia verviel het fabrieksgebouw tot een ruïne. In oktober vorig jaar is de restauratie van dit indrukwekkende industriecomplex gestart door aannemer Simon Benus uit Stadskanaal.

De Toekomst vormt het grootste restauratieproject op het gebied van indu-strieel erfgoed in heel Nederland én het is de enige strokartonfabriek die we in Nederland nog hebben. Daarnaast bestaat het personeel hoofdzakelijk uit leerlingen en herintreders, begeleid door leermeesters.

Zo kunnen leerlingen die een Beroepsbegeleidende leerweg in de bouw volgen hier hun prak-tijkgedeelte doen en HBO-studenten van de afdeling Bouwkunde en Architectuur van de Hanzehogeschool lopen er stage. Daarnaast zijn de afgelopen maanden in totaal 28 werkzoekenden of herintreders ingezet als hulpvaklieden.