Innovatie

D66: Betere straatmuzikanten in Groningen

Muziek van straatmuzikanten kan sfeerverhogend werken en zelfs de aantrekkelijkheid van de binnenstad verhogen. Daarentegen kunnen minder getalenteerde of opdringerige straatmuzikanten juist ergernis opwekken. D66 Groningen wil met een nieuw initiatiefvoorstel graag de goede straatmuziek bevorderen en de slechte straatmuziek terugdringen.


Leestijd: 1 minuut

D66-gemeenteraadslid Erik Akkermans en steunfractielid Fleur Woudstra zijn de initiatoren van het initiatiefvoorstel. Na een bericht op de website van D66 Groningen, waarin de mening van Stadjers over dit onderwerp werd gevraagd, stroomden tientallen reacties binnen. Veel Groningers bleken waarde te hechten aan straatmuziek, maar ergerden zich ook aan het ‘veredeld bedelen’, waaraan sommige straatmuzikanten zich schuldig maken.

Akkermans en Woudstra benadrukken dan ook dat straatmuziek an sich het probleem niet is, maar volgens de D66-fractie zou de gemeente beter de regels moeten handhaven en kan de kwaliteit van de geboden kunst met een paar simpele initiatieven zelfs verbeterd worden. Akkermans ziet daarin een rol weggelegd voor de (onderwijs-)instellingen in de stad die zich met muziek bezighouden.