Nieuws

Commentaar: Zwarte Pieten rond tram helpt nu echt niet meer: aan tafel, dames en heren!

De tram zorgt voor politieke problemen in Groningen die hun weerga niet kennen. Niet alleen zijn er conflicten en verstoorde verhoudingen binnen de gemeenteraad. Die zijn er nu ook tussen Stad en provincie Groningen. En tussen Stad en de regio, die zich gepasseerd voelt. Maar ook dwars door de politieke partijen heen lopen scheidslijnen. Want niet alleen de PvdA is ernstig verdeeld, maar ook de VVD in Stad en Ommeland is verdeeld.De tram zorgt voor politieke problemen in Groningen die hun weerga niet kennen. Niet alleen zijn er conflicten en verstoorde verhoudingen binnen de gemeenteraad. Die zijn er nu ook tussen Stad en provincie Groningen. En tussen Stad en de regio, die zich gepasseerd voelt. Maar ook dwars door de politieke partijen heen lopen scheidslijnen. Want niet alleen de PvdA is ernstig verdeeld, maar ook de VVD in Stad en Ommeland is verdeeld.De tram zorgt voor politieke problemen in Groningen die hun weerga niet kennen. Niet alleen zijn er conflicten en verstoorde verhoudingen binnen de gemeenteraad. Die zijn er nu ook tussen Stad en provincie Groningen. En tussen Stad en de regio, die zich gepasseerd voelt. Maar ook dwars door de politieke partijen heen lopen scheidslijnen. Want niet alleen de PvdA is ernstig verdeeld, maar ook de VVD in Stad en Ommeland is verdeeld.


Leestijd: 2 minuten

Het domste wat er nu kan gebeuren is te gaan Zwarte Pieten, ook al is dat een menselijke eigenschap. Iedereen die ooit in de problemen is geweest zal zich herinneren dat het een menselijke neiging is om anderen als schuldige aan te wijzen.

Dat is nu op dit ogenblijk volstrekt contraproductief. Wat zich nu keihard wreekt is dat in de stad Groningen tientallen jaren een meerderheidscollege is geweest waar belangrijke stromingen niet in waren vertegenwoordigd. Dat breekt zich nu op een vreselijke manier op.

Maar nu de VVD en Stadspartij dan ook serieus kunnen aanschuiven zou het van klasse getuigen wanneer met name de VVD vaak terechte rancunes over jarenlang aan de kant staan, laat varen. Het is nu alle hens aan dek in Groningen, en tijd om ruzie te maken is er niet meer.

Gelukkig zijn daar Johan Remkes en Jacques Tichelaar die als wijze mannen een poging kunnen doen om partijen bij elkaar te brengen. Wat ons betreft zal dat absoluut lukken, eventueel aangevuld met Commissaris der Koningin Max van den Berg.

En het zou nu trouwens ook geen kwaad kunnen wanneer Peter Rehwinkel spoorslags terug keert van vakantie: een kapitein dient op een zinkend schip te blijven.

Ok: er komt geen tram in de binnenstad van Groningen: dat is nu wel duidelijk. Maar iedereen, ook VVD en Stadspartij, zijn het er over eens dat de bereikbaarheid wel moet worden aangepakt, zoals ook VNO-NCW Noord nog benadrukte.

Ons advies: laat het verleden rusten, begraaf de strijdbijlen, hou het hoofd koel en gebruik wel alle tijd inclusief de weekenden, de avonden en desnoods een deel van de nachten.
Het is nu het moment dat alle politici in Groningen laten zien dat ze constructief werken aan een oplossing waarin de belangrijkste stromingen in de gemeenteraad, maar ook de provincie en ook de Regio zich kunnen vinden.

Aan tafel!

Het gaat zeker lukken!