Nieuws

Commentaar: Groningen stemde opnieuw zeer 'Europees'

Mag de PvdA dan ook in de stad Groningen dramatisch hebben verloren, deze stad is nog steeds een ‘progressieve’ stad waar D66 en GroenLinks nu de grootste zijn geworden. Studentenstad Groningen blijft onverminderd een kosmopolitische studentenstad, waar de stemmers op partijen die voor Europa zijn samen een zeer grote meerderheid haalden. Dat bleek ook al tijdens het Oekraïne-referendum, toen Groningen de stad was met een duidelijke Europese gezindheid, en 'GeenPeil' hier ook toen al het referendum verloor. De PVV krijgt in Groningen nauwelijks voet aan de grond.


Leestijd: 1 minuut

Commentaar: Groningen stemde opnieuw zeer 'Europees'
Commentaar: Groningen stemde opnieuw zeer 'Europees'

Natuurlijk: Groningen telt zeer veel studenten, die van nature al gewend zijn om over de grenzen te kijken. Maar dat de PVV hier met een zeer karige 6,7 procent van de stemmen nauwelijks een voet aan de grond heeft gekregen is ook mooi nieuws voor bijvoorbeeld Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool Groningen. Deze instellingen streven ze er al jaren naar om meer buitenlandse studenten naar Groningen te halen.

Dat beleid zet zoden aan de dijk, en dat is ook zeer goed voor de economie en de middenstand, want zonder de buitenlandse studenten zou de groei van het aantal studenten in Groningen zeker afnemen. Groningen ontwikkelt zich tot een soort Cambridge of Oxford: internationaal georiënteerde studentensteden, en dat is uit de verkiezingsuitslag af te lezen.

Opmerkelijk aan de verkiezingsuitslag in Groningen is het hoge opkomstpercentage. Bijna 83 procent van de stemgerechtigden bracht zijn stem uit in de gemeente Groningen. Dat was, na 1977, het hoogste opkomstpercentage ooit.

Winnaar in de stad Groningen was dus D66, gevolgd door GroenLinks. Groningen is dus nog onverminderd een ‘progressieve’ stad, voorzover je nog in dergelijke termen kun spreken.

De uitslag:

D66 19,9 procent
GL 18,9 procent
VVD 13,6 procent
SP 10,8 procent
PvdA 8 procent
PVV 6,7 procent
CDA 6,6 procent
PvdD 5,2 procent
CU 4,4 procent
50+ 1,7 procent
SGP 0,4 procent

Oost-Groningen: PVV en SP
In Oost-Groningen is sprake van een totaal ander resultaat. De PVV werd in Pekela, Bellingwedde en Vlagtwedde de grootste partij.

In Oldambt, Veendam, Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Delfzijl eindigde de SP als koploper.

Noord-Groningen
Dat er binnen de provincie Groningen grote verschillen zijn blijkt ook uit het feit dat in noord-Groningen niet PVV en SP profiteerden van de val van de PvdA, maar het CDA. Op het Hogeland werd het CDA namelijk de grootste partij in Eemsmond, Loppersum, Ten Boer, Bedum, Winsum en De Marne.