Nieuws

COMMENTAAR: Groningen, de CO2 opslag en de botheid van Maxime Verhagen

Er komt steeds meer weerstand tegen CO2-opslag in de provincie Groningen. Nadat de PvdA zich er al tegen uitsprak, kwam GroenLinks zaterdag ook tot het besluit dat men CO2 opslag in Groningen niet ziet zitten. Eerder al bleek er weerstand bij de bevolking in Grootegast, Pieterburen en ook in Marum.Er komt steeds meer weerstand tegen CO2-opslag in de provincie Groningen. Nadat de PvdA zich er al tegen uitsprak, kwam GroenLinks zaterdag ook tot het besluit dat men CO2 opslag in Groningen niet ziet zitten. Eerder al bleek er weerstand bij de bevolking in Grootegast, Pieterburen en ook in Marum.


Leestijd: 2 minuten

Die weerstand is gevoed door minister Maxime Verhagen van economische zaken. Hij liet weten voor ondergrondse opslag in Groningen te kiezen omdat de bevolking in Barendregt het niet ziet zitten. Een zeer onverstandige uitspraak van deze minister, die bekend staat om zijn soms gladde manier van praten en die zich met deze uitspraak behoorlijk in de kaart laat kijken. Dat hij zwicht voor protesten in Barendregt is een knieval voor populisme.

Staatssecretaris Henk Bleker maakte het er vrijdag niet beter op. Volgens hem is de weerstand tegen CO2 opslag in Groningen misplaatst. ‘Als men hier energie-provincie wil zijn, dan moet men niet alleen de lusten hebben, maar ook de lasten’, zo betoogde hij bij de Friday Move van BNR Radio.

Tja: dat is een beetje de omgekeerde wereld. Bijna al het Nederlandse aardgas komt al uit Groningen, er zijn honderden miljarden aan verdiend door de Staat en in noord-Groningen krijgen we er vooral aardschokken voor terug. Nu komt er in Groningen mogelijk CO2-opslag omdat Barendregt dat niet ziet zitten, en dan moeten we daar volgens Bleker en Verhagen ook nog blij om zijn ook.

Toch heeft het geen zin het populisme van Verhagen te beantwoorden met een onverstandige reactie van Groningse kant. In Groningen zijn namelijk energiecentrales in aanbouw gekomen onder de uitdrukkelijke toezegging dat er ook proeven komen met ondergrondse CO2 opslag. Volgens deskundigen aan de Rijksuniversiteit Groningen, zoals energie-econoom prof. Catrinus Jepma, behoren die nieuwe centrales in Groningen tot de meest milieuvriendelijke ter wereld, mits de CO2 kan worden afgevangen en ondergronds opgeslagen.

De afvang en opslag van CO2 bij de kolencentrales in de Eemshaven is volgens hem een must. ‘We kunnen anders de CO2-reductiedoelstellingen wel vergeten’. Jepma geeft aan dat als je de opslag van CO2 blokkeert, het klimaatbeleid ‘luchtfietserij’ wordt.

Overigens stonden PvdA en GroenLinks er tot zaterdag nog positief-kritisch tegenover, evenals de Milieufederatie.

Wat ons betreft moet de proef met de opslag van in de Eemshaven geproduceerde CO2 dan ook doorgaan. Anders komen we hier in de Eemshaven  te zitten met vervuilende, CO2-spuwende centrales en zijn we op milieugebied veel verder van huis.

Groningen moet nu dus als reactie op de uitspraak van Maxime Verhagen niet de deur voor de CO2-opslag in het slot gaan gooien en op dezelfde populistische toer gaan.

Wanneer de provincie Groningen het Rijk daarmee bovendien van een probleem verlost is het goed dat we daar ook iets voor terug krijgen, het liefst op het gebied van duurzaamheid. Wat ons betreft zou een proef met CO2 opslag dan ook zeker bespreekbaar moeten blijven voor Groningen.