Nieuws

Commentaar: ‘Aanval’ op RTV Noord en OOG: bom onder bestel of blaaskakerij?

RTV Noord krijgt er een concurrent bij: het Groningse IRTV. Deze particuliere aanbieder van internet tv en radio heeft een bom gelegd in het Groningse medialandschap.


Leestijd: 3 minuten

RTV Noord heeft een concessie die op 3 juni afloopt. Inmiddels heeft de stichting IRTV Groningen goedkeuring gekregen van het Commissariaat voor de Media en mag deze organisatie meedingen naar de rechten, aldus een bericht op OOGTV.

‘Door met een kleine kern, aangevuld met flexibele en gemotiveerde freelancers, te werk te gaan, denkt IRTV, wat staat voor Internet Radio en Televisie, flink te kunnen besparen op de kosten. RTV Noord, de huidige media-aanbieder, krijgt jaarlijks 8,2 miljoen euro subsidie van de provincie. IRTV Groningen wil daar met 5,5 miljoen euro per jaar flink onder gaan zitten.’, aldus het bericht.

Dit aanbod van IRTV is op het eerste gezicht nogal onnozel.

Want RTV Noord heeft er vijftig jaar over gedaan om haar huidige prominente positie in het medialandschap te bereiken. En dat zal IRTV even overnemen, voor een bedrag van drie miljoen minder. En dat met ‘gemotiveerde’ maar flexibele werknemers, lees: freelancers zonder contract.

Maar, hoewel dit initiatief nogal blaaskakerig overkomt, is het wel verfrissend dat er eens een partij komt die vraagtekens zet bij de prominente positie die RTV Noord en in mindere mate OOGTV hebben verkregen. Het gaat om twee Groningse omroepen die beide met overheidsgeld in de benen worden gehouden, en die beide steeds meer internet gaan aanbieden in plaats van uitsluitend radio en TV.

Daarbij staat buiten kijf dat met name RTV Noord  journalistieke kwaliteit levert en bovendien een groot publiek aan zich weet te binden. Er werken gerespecteerde journalisten die op soms voortreffelijke wijze hun vak beoefenen.

Al is er ook kritiek op RTV Noord, bijvoorbeeld van cabaretier Bert Visscher, die onlangs betoogde dat RTV Noord een belangrijk publiek niet bedient.

Maar tijdens de rellen rond Project X in Haren deed RTV Noord, met ervaren van huis uit radio-journalisten als Goos de Boer, weer ouderwets voortreffelijk verslag van de rellen. Al maakte vervolgens de televisie-afdeling haar ‘rampenzender’-functie  volstrekt niet waar, door voorturend hetzelfde filmpje af te draaien. RTV Noord was kennelijk zelf – net zo min als de politie  –  voorbereid op wat er allemaal ging gebeuren in Haren.

Maar over het algemeen verricht RTV Noord journalistiek wel een prima functie. Het enige dat echter toch wringt is dat RTV Noord zich heeft ontwikkeld tot een zeer professioneel bedrijf dat enerzijds geld krijgt van de overheid, maar anderzijds ook advertentie-inkomsten vergaart. En dat geldt ook voor OOGTV

Door steeds meer adverteerders te lokken maken ze de spoeling voor particuliere mediabedrijven zoals als de NDC (Dagblad van het Noorden) toch dunner. Bij de NDC zijn ook zevenhonderd mensen voor hun inkomen afhankelijk van advertentie-inkomsten, en het is niet bevorderlijk voor de concurrentiepositie van dat bedrijf wanneer twee omroepen zowél steun krijgen van de overheid als adverteerders kunnen lokken.

De actie van het nieuwe IRTV mag dan dus op voorhand kansloos lijken en een fraaie stunt lijken om aandacht te krijgen, het legt wel de vinger op een pijnlijke plek.

Zeker nu de journalistieke concurrentie zich steeds meer concentreert op internet, en organisaties elkaar beconcurreren met de meest aantrekkelijke websites, is de vraag gerechtvaardigd waarom het ene bedrijf daarvoor nog wel steeds overheidssteun krijgt en het andere niet.