Wonen

ChristenUnie fractievoorzitter Inge Jongman: ’Meer aandacht voor blinden in verkeer in Groningen’

Inge Jongman, fractievoorzitter voor de Christenunie in Groningen, vindt dat er in het verkeer meer aandacht moet komen voor blinden. Om te ervaren hoe het is om blind door het verkeer te lopen, heeft ze onlangs in het kader van de ‘’Dag van de Witte Stok’’ met de ogen dicht door het verkeer gelopen. Over haar ervaringen schrijft ze in het weblog van de ChristenUnie in de DSG (www.dsg.nl). Haar conclusie is dat Groningen meer rekening moet houden met belangen van blinden en slechtzienden. Jongman:


Leestijd: 1 minuut

‘Als je nog nooit gelopen hebt met een beperkt zicht en een blindengeleidestok, heb je geen idee wat het is om een rotonde over te steken. Ik heb dat vanochtend in het echt ondervonden in het kader van de Dag van de Witte Stok. De NVBS (Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden) organiseerde in het Floreshuis een bijeenkomst waarin we kort zijn bijgepraat over het functioneren van blinden en slechtzienden in het verkeer. Vervolgens is de rotonde aan de Korreweg/J.C. Kapteynlaan onder de loep genomen.
Sowieso is het verplicht om te stoppen voor een witte stok, maar hieraan houdt iedereen zich niet; daarom is het voor blinden en slechtzienden ook noodzakelijk hun gehoor extra goed te gebruiken (hoor ik een brommer en stopt die brommer?).
Ook een stoep op- en afstappen is voor zienden iets waarbij je niet nadenkt, maar voor slechtzienden iets om heel erg bewust van te zijn om maar niet te spreken van fietsen op de stoep, borden voor winkels en laaghangende zonwering. Kortom, wat mij betreft goed om er op deze wijze actief bij stil te staan en ook goed in de gaten te houden bij het ontwikkelen van verkeersbeleid (maar ook op andere beleidsterreinen).
Vorige maand hebben we in de commissie Beheer en Verkeer een discussie gehad over shared space waar uit is gekomen dat er een pilot in Helpman komt. Onze fractie ziet meer nadelen dan voordelen in shared space en verwacht dat het college ook de belangen van blinden en slechtzienden meeweegt.
Dit laatste is zeker een feit omdat verkeerswethouder Karin Dekker het vanochtend ook aan den lijve heeft ondervonden wat het betekent om slecht te zien en met een stok te lopen.’

www.dsg.nl