Nieuws

Carnaval in opmars in Groningen: na Ter Apel en Kloosterburen nu ook in Leek

Hoewel de zuiderlingen meesters zijn in het vieren van carnaval, kunnen ze ook in het noordelijkste puntje van Nederland er wat van. Het Groningse dorp Kloosterburen heeft al een jarenlange carnavalstraditie en ook in Ter Apel is carnaval gemeengoed. In Leek is het feest vorig jaar nieuw leven ingeblazen. ,,Tot 1987 werd hier in Leek, dat tijdens carnaval Koetseburg heet, ieder jaar carnaval gevierd”, vertelt Daniëlle Kahlé van Stichting Stelten, die jaarlijks meerdere evenementen organiseert voor de inwoners van het dorp en omgeving. ,,Vorig jaar hebben we het feest weer


Leestijd: 1 minuut

opgepakt, en er bleek veel animo voor te zijn.” In twee jaar tijd hebben de stichting en de carnavalsvereniging De Koetsetoeters aardig wat mensen weten te motiveren. ,,Er doen 34 deelnemersgroepen mee aan de optocht, en daarnaast natuurlijk nog een hoop individuele lopers. Ook voor het organiseren is veel belangstelling: de vereniging heeft inmiddels ongeveer veertig vrijwilligers.”

Zo uitgebreid als het zuiden en oosten van Nederland carnaval viert, gebeurt dat in het Noorden niet. Niet omdat ze daar te nuchter zijn, maar domweg omdat er maar weinig katholieke dorpen zijn en carnaval dus niet in het ‘systeem’ zit. ,,We weten uiteraard dat het een katholiek feest is, maar hier zijn de meesten gereformeerd. Bij ons staat de saamhorigheid voorop”, aldus Kahlé. ,,Omdat maandag weer een gewone werkdag is, vieren we het alleen op zaterdag, met onder ander een optocht, een dweilorkest en lokale artiesten.”

Anders gaat dat bijvoorbeeld in Kloosterburen en Appingedam, waar het feest zondag begint. Een mooie gelegenheid voor de verenigingen uit die plaatsen om een kijkje in Leek te komen nemen. ,,De Raad van Elf van Kloosterburen doet bijvoorbeeld ook mee aan de optocht. En ook leden van de vereniging uit Appingedam komen langs.”

Volgens de van oorsprong Rotterdamse Kahlé brengt het verkleden nog een groot voordeel met zich mee: de verschillen verdwijnen en iedereen is gelijk. ,,Leek is natuurlijk een dorp. Als iemand zich anders kleedt of gedraagt, wordt daar naar gekeken. Maar nu is iedereen verkleed en dus iedereen gelijk.” Verbroedering en saamhorigheid dus, tijdens carnaval in het Noorden. En maandag? Dan gaan de meesten gewoon weer aan het werk.