nieuws

22 jun 2000, 00:12

<blink>LAATSTE NIEUWS</blink>: Kohl komt toch naar Groningen

Oud-bondskanselier Helmut Kohl komt dit najaar toch naar de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) om zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit is door de persdienst van de onderwijsinstelling bevestigd. Een precieze datum is nog niet genoemd.*
Anderhalf jaar geleden maakte de RuG bekend de voormalige regeringsleider een eredoctoraat toe te kennen ter gelegenheid van het 385-jarige bestaan van de universiteit. Als motivatie werd ‘het historisch inzicht en de intellectuele visie waarmee Kohl niet alleen het belang van Duitsland diende, maar ook dat van heel Europa diende’ genoemd. Rector magnificus prof. dr. D. Bosscher was één van de grote voorstanders van de onderscheiding. Het is de eerste keer in bijna veertig jaar dat de RuG een eredoctoraat uitreikt aan een politicus
De uitreiking werd toentertijd echter overschaduwd door het schandaal rond de geheime partijfondsen van de CDU, de partij van Kohl. De 69-jarige Kohl, die een kwart eeuw voorzitter was van het CDU, moest zich voor een commissie van de Bondsdag verantwoorden voor geheime zwarte bankrekeningen waarop onder zijn regime forse bedragen ten bate van zijn partij waren gestort.
In navolging van de Duitse rel rond het CDU kwam ook het eredoctoraat voor de oud-bondskanselier in opspraak. Het College van Bestuur van de RuG zag echter geen enkele reden om de hem toegewezen eer te ontzeggen. ,,De argumenten op grond waarvan we hem destijds het doctoraat hebben toegekend, staan nog steeds overeind”, aldus voorlichter W. Jansen.
“We zouden ons ongeloofwaardig maken als we daar nu op terug zouden komen.” Wel gingen binnen de universiteit stemmen op om politici voortaan geen eredoctoraten meer toe te kennen. Een dergelijke eervolle onderscheiding zou aan wetenschappers voorbehouden moeten blijven.