Nieuws

Bevers en otters in Groningen moeten veiliger oversteken

Het Groninger Landschap gaat een raster aanbrengen bij de brug tussen de natuurgebieden Leinwijk en Wolfsbarge in Kropswolde. Ook overlegt Het Groninger Landschap met Rijkswaterstaat over aanpassingen aan twee onderdoorgangen onder de A-28.


Leestijd: 1 minuut

Verder wil de stichting met de provincie praten over het nemen van maatregelen als er gewerkt wordt aan bruggen bij natuurgebieden. De natuurorganisatie hoopt zo te voorkomen dat rondtrekkende bevers en otters onbedoeld op de weg terecht komen. In de afgelopen anderhalf jaar zijn in Groningen en Drenthe vier bevers gedood door het verkeer.

Twee van de meest kritieke knelpunten in de leefomgeving van de bever liggen bij Glimmen langs de snelweg A28. Daar liggen twee onderdoorgangen die het Drentse Aa gebied en Polder Lappenvoort/Polder het Oosterland met elkaar verbinden. Het zijn de enige twee mogelijkheden voor bevers en otters om onder de A-28 door te kunnen. De onderdoorgangen zijn daar echter niet voor gemaakt. In één van de doorgangen zit een kantelstuw waarvan gebleken is dat dat een obstakel is voor de bevers.

Omdat het talud en de oevers bij beide onderdoorgangen voor het dier wel makkelijk zijn, kunnen de dieren onbedoeld op de snelweg komen. Elke kans op oversteken is echter onmogelijk vanwege de betonnen vangrail in de middenberm van de snelweg. Vorig jaar werd daardoor al een bever op de A-28 doodgereden. Het zijn voornamelijk jonge dieren met weinig ervaring, die op zoek zijn naar een eigen territorium, die even boven op het talud kijken.

De robuuste verbindingszones zijn van cruciaal belang, zeker omdat deze populatie bevers, de enige in Noord Nederland, nog erg kwetsbaar is. Het Groninger Landschap ziet in het aanbrengen van rasters slechts een tijdelijke oplossing. Het beste is om een permanente natuurvriendelijke onderdoorgang te maken. Het Groninger Landschap onderzoekt dus nu welke mogelijkheden daarvoor zijn.