Wonen

Beroemdste monument van Groninger Hogeland – Berlagehuis in Usquert- krijgt nieuwe functie

Het Berlagehuis in Usquert krijgt een nieuwe functie. Het voormalige raadhuis wordt binnenkort gebruikt als locatie voor concerten, tentoonstellingen, lezingen en vergaderingen. Het wordt hiermee een goed voorbeeld van herbestemming van een monumentaal gebouw.


Leestijd: 2 minuten

Het Berlagehuis is het voormalige gemeentehuis van de eerst nog zelfstandige gemeente Usquert. Het gebouw is een architectonisch monument dat in de jaren 1928-1930 is ontworpen en gebouwd door H.P. Berlage.

Het is het enige raadhuis van de hand van Berlage en het is van groot architectonisch belang vanwege de eenheid van het exterieur en interieur. De geglazuurde wand- en vloertegels, de gebrandschilderde ramen, de deuren en kozijnen: de originele sfeer van de jaren dertig heerst ook nu nog in het gebouw. Vereniging Hendrick de Keyser heeft afgelopen jaar het interieur van het Berlagehuis in de oorspronkelijke staat hersteld. Vanaf 1 november is het raadhuis te huur voor diverse activiteiten en vergaderingen. Het gebouw wordt onderdeel van Bijzondere Locaties Groningen, die op dit moment de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk en De Amshoff verhuurt.

Nieuw leven voor oude gebouwen

Bijzondere Locaties Groningen is ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk. Doelstelling van de organisatie is om oude monumenten te behouden en deze nieuw leven in te blazen. Met de opbrengsten uit de verhuur van de gebouwen zorgt Bijzondere Locaties Groningen ervoor dat de monumenten open kunnen blijven voor gebruik. De gebouwen krijgen een culturele en maatschappelijke functie. In de gebouwen vinden concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, vergaderingen en andere activiteiten plaats. Op die manier blijven deze monumenten centra van het lokale en regionale culturele leven in de provincie Groningen. Zo is het in het Berlagehuis al mogelijk om te trouwen, maar vanaf november wordt het ook mogelijk om aansluitend een receptie of diner te geven.

Tentoonstelling, boek en debat

In de aanloop naar dit nieuwe gebruik staat het gebouw in de belangstelling door de tentoonstelling ‘Berlage in het Noorden’. In de tentoonstelling staat het raadhuis zelf centraal met het oorspronkelijke interieur. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt van de hand van T.M. Eliëns ‘Een raadhuis voor Usquert. Berlage in het Noorden’. In oktober wordt in de Remonstrantse kerk in Groningen het Berlagedebat gehouden over herbestemming van onder architectuur gebouwde gebouwen.