Innovatie

Bedrijf recyclet plastic op unieke wijze: investering in nieuwe productielijn met steun van NOM

Het bedrijf Plastinum Polymer Technologies B.V. in Emmen is een nieuwe productielijn gestart om gemengd kunststof huishoudafval te recyclen tot een nieuw soort plastic. Volgens Nils Berten, directeur van Plastinum, is de technologie uniek in de wereld. De nieuwe productielijn is tot stand gekomen met steun van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Met de opening van de nieuwe productielijn, het ‘Blendymer-proces’, wordt een productiecapaciteit gerealiseerd van 10.000 ton per jaar. Dit levert veertig nieuwe banen op. De uitbreiding van de fabriek van Plastinum heeft volgens Berten tien miljoen euro gekost, waarvan zes miljoen aan nieuwe machines is besteed.

“Gemengd kunststof huishoudafval werd tot nu toe grotendeels verbrand in afvalverbrandingsinstallaties omdat niet alle kunststoffen goed te scheiden zijn”, vertelt Berten. “Met onze nieuwe technologie is sorteren niet meer nodig. De afvalstroom wordt omgezet in korrels van een soort hybride-plastic, ‘Infymer-granulaat’, waar allerlei producten van te maken zijn. Gedacht moet worden aan transportpallets en kleerhangers. Plastinum kan voortaan dus bijna honderd procent van de kunststof afvalstroom recyclen.”

Het Emmer bedrijf gaat het Blendymer-proces de komende tijd verder ontwikkelen en opschalen. “In 2010 willen we onze productiecapaciteit verdrievoudigen”, zegt Berten. Dat zou nog 25 extra banen kunnen opleveren.” Plastinum is nog op zoek naar investeerders. “Voor de nieuwe uitbreiding is tussen de zes en negen miljoen euro nodig.”