Nieuws

Archeologische ontdekking: Romaans-gotische nissengevel in Middeleeuws pand

In de Oosterstraat is een bijzondere gevel uit het jaar 1300 tevoorschijn gekomen.


Leestijd: 1 minuut

Archeologische ontdekking: Romaans-gotische nissengevel in Middeleeuws pand
Archeologische ontdekking: Romaans-gotische nissengevel in Middeleeuws pand

Bij bouwhistorisch onderzoek dat werd verricht vanwege de verbouwing van een pand aan de Oosterstraat 3 is een zeldzame romaans-gotische nissengevel uit omstreeks 1300 ontdekt.

De muur tussen Oosterstraat 1 en 3 blijkt deze bijzonderheid te herbergen. In de nissen bevindt zich siermetselwerk, zoals dat ook aangetroffen is in de Groningse romaans-gotische kerken uit de 13de en de 14de eeuw.

De gevel hoort oorspronkelijk bij het hoekhuis Grote Markt-Oosterstraat: een fors en voornaam pand met de voorgevel aan de Grote Markt. De achtergevel hiervan is bewaard gebleven en bevat vijf nissen. Al in de 15de-16de eeuw werd achter het huis een pand gebouwd,  nu Oosterstraat 3. De nissen raakten uit het zicht en werden dichtgemetseld.

In de profane bouw in de stad is deze nissengevel een unicum. Al werd door de sterke relatie van Stad en Ommeland wel vermoed dat dit geveltype ook bij woonhuizen toegepast kon zijn. De vondst die nu is gedaan, bewijst dat de woonhuis-architectuur uit de 13de en 14de eeuw aansluit bij de kerkelijke bouw in de Ommelanden. Het gaat dan om de voor Groningen en Oost Friesland karakteristieke mengeling van romaans en gotiek. Tijdens de huidige verbouwing is één van de nissen weer opengemaakt en deze blijft voortaan zichtbaar.