Nieuws

Agenten hebben weinig vertrouwen in aanpak verbeterpunten bij politie

Noordelijke politieagenten hebben er geen vertrouwen in dat de leiding van het politiekorps leert van de fouten die zijn gemaakt bij de Facebookrellen in Haren. Dat stelt politiebond ACP na een enquête onder agenten in de drie noordelijke provincies. Bijna de helft van de respondenten heeft er geen vertrouwen in dat de korpsleiding het zelf opgestelde verbeterplan op juiste wijze kan doorvoeren in de organisatie. Noordelijke politieagenten hebben er geen vertrouwen in dat de leiding van het politiekorps leert van de fouten die zijn gemaakt bij de Facebookrellen in Haren. Dat stelt politiebond ACP na een enquête onder agenten in de drie noordelijke provincies. Bijna de helft van de respondenten heeft er geen vertrouwen in dat de korpsleiding het zelf opgestelde verbeterplan op juiste wijze kan doorvoeren in de organisatie.


Leestijd: 1 minuut

De agenten die hebben meegedaan aan de enquête zeggen dat vooral relatief eenvoudig op te lossen knelpunten worden aangepakt. Ze hebben het dan over het installeren van navigatie in ME-voertuigen en het ter beschikking stellen van wapenstokken. Er is ook wel een traject gestart om de alertheid te vergroten, maar agenten vinden dat onvoldoende om in de toekomst gelijke incidenten als in Haren op de juiste wijze aan te kunnen pakken.

Uit het onderzoek bleek verder dat bijna 63 procent van de agenten vindt dat de eenheidsleiding zich na de rellen niet transparant heeft opgesteld, niet altijd de waarheid heeft gesproken en strategisch heeft gehandeld om de eigen positie veilig te stellen. Ongeveer 23 procent is juist positief over het optreden. Zij roemen de bereidheid van de organisatie om zich kwetsbaar op te stellen.

De ACP heeft de uitkomsten van het onderzoek naar minister Opstelten van Justitie en Veiligheid gestuurd. Ze schrijven daarin dat de bond zijn vraagtekens zet bij het vertrouwen van het politiekorps in de eenheidsleiding. De bond roept de minister op om maatregelen te nemen om dit vertrouwen te herstellen.