Nieuws

Aardbeving Groningen: nu 2200 schademeldingen; schade kan ook na maanden nog ontstaan

Veel inwoners van de provincie Groningen hebben ontdekt dat ze schade hebben als gevolg van de aardbeving van 16 augustus jl. Deze beving is in bijna de gehele provincie gevoeld en inmiddels zijn er al 2200 schademeldingen bij de NAM binnen gekomen. Maanden later blijkt dat veel bewoners nieuwe scheuren in hun huis ontdekken, nadat ze hun schade al gemeld hebben. Ook maanden na een beving kunnen dus nog scheuren ontstaan. Dat meldt de Groninger Bodem Beweging (GBB).Veel inwoners van de provincie Groningen hebben ontdekt dat ze schade hebben als gevolg van de aardbeving van 16 augustus jl. Deze beving is in bijna de gehele provincie gevoeld en inmiddels zijn er al 2200 schademeldingen bij de NAM binnen gekomen. Maanden later blijkt dat veel bewoners nieuwe scheuren in hun huis ontdekken, nadat ze hun schade al gemeld hebben. Ook maanden na een beving kunnen dus nog scheuren ontstaan. Dat meldt de Groninger Bodem Beweging (GBB).


Leestijd: 1 minuut

‘Daarnaast zijn er veel mensen die pas veel later schade ontdekken. Het is ook lastig om haarscheuren bv. in de voegen of gevelstenen te ontdekken. Soms kun je met een goed fototoestel de scheuren wel ontdekken, met name, wanneer ze niet op ooghoogte, maar hoger voorkomen. Stenen kunnen dwars doormidden gescheurd zijn, terwijl het voegwerk rondom nog volledig intact is. Niemand kan dit nog verklaren, en de NAM wil hier ook nader onderzoek naar doen.

Bovendien is bekend dat mensen denken geen schade te hebben, maar er pas later achter komen, dat dit toch het geval is. Soms ontdekken de taxateurs schade die de bewoners zelf niet gezien hebben. Ook nieuwe woningen, al dan niet onderheid, ontkomen er niet aan.’, aldus de GBB in een zondag uitgegeven verklaring.

De NAM heeft schadeclaimers gevraagd om schades voor 31 december 2012 te melden. Deze datum overschrijdt de deadline voor een eventueel later beroep op de Tcbb, maar de Tcbb heeft in gesprek met de NAM aangegeven coulant om te willen gaan met deze overschrijding van de termijn van drie maanden.

De vereniging Groninger Bodem Beweging is trouwens van mening dat zolang de NAM nog bezig is met de taxaties en het afhandelen daarvan, de Tcbb alle meldingen zou moeten accepteren, omdat de taxateurs niet voor 1 januari bij alle claimanten geweest zijn en dus ook niet alle schade hebben kunnen constateren. Als men na het bezoek van de taxateur onverhoopt met schade wordt geconfronteerd die bij het bezoek van de taxateur nog niet zichtbaar was, dan verzoekt de NAM, de schadeclaimer om opnieuw contact op te nemen met de NAM-contactpersoon.