Innovatie

RUG krijgt vestiging in China: kroon op internationaliseringsbeleid Groningse universiteit

Dat de Rijksuniversiteit Groningen steeds meer een internationale universiteit aan het worden is, dat wisten we hier al lang. Maar nu weet de rest van Nederland het ook. Gisteren werd bekend dat de Rijksuniversiteit Groningen als eerste Nederlandse universiteit een dependance krijgt in China. Deze strategische zet past in het beleid om van de RUG onder leiding van Sibrand Poppema om van de Groningse universiteit een wereldspeler te maken.


Leestijd: 1 minuut

Stad wil studenten wijzen op kansen op banen in Groningen
Stad wil studenten wijzen op kansen op banen in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat als eerste Nederlandse universiteit een campus beginnen in China. Volgend jaar opent de RUG in de stad Yantai in de provincie Shandong een eigen zogeheten 'branch campus'.

Woensdag is daarover een overeenkomst ondertekend in het bijzijn van premier Mark Rutte die op handelsbezoek is in China.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Agricultural University uit Peking en het bestuur van Yantai, een plaats op zo'n 700 kilometer ten oosten van de Chinese hoofdstad.

Het eerste jaar wordt een voorbereidend jaar. Vanaf 2017 kunnen Chinese en andere internationale studenten in Yantai beginnen aan een Groningse studie. Ze moeten dan wel minstens één studiejaar in Nederland doorbrengen, maar ze krijgen uiteindelijk ook echt een diploma van de RUG.

Buitenlandervaring

Er zijn al meer westerse universiteiten met zo'n campus in China. Voor Nederlandse studenten biedt het Groningse initiatief kansen om buitenlandervaring op te doen in Aziatische land. En voor Nederlandse academici liggen er meer kansen op werkgelegenheid weggelegd.

Ruttes handelsmissie werpt zo al op de eerste dag vruchten af. In totaal zijn zeker 35 contracten getekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven.

Zo heeft het Chinese ZPMC, naar eigen zeggen de grootste kranenbouwer ter wereld, toegezegd om zijn Europese hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen. Dat is goed nieuws voor de economie en werkgelegenheid in de Maasstad. Afgelopen jaar gaf ZPMC in Rotterdam al voor vier miljoen euro aan opdrachten aan het regionale bedrijfsleven.

Bezegelen

De premier was verder aanwezig bij het bezegelen van een samenwerking op het gebied van duurzame energie. De Nederlandse partijen ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) en Dahlman Renewable Technologies gaan in de stad Jingjiang meewerken bij het opzetten van groene stroomproductie door middel van biomassavergassing.