innovatie

17 feb 2017, 10:10

‘Relatie onderwijs en bedrijfsleven in Groningen sterk verbeterd’

‘Relatie onderwijs en bedrijfsleven in Groningen sterk verbeterd’

‘De relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in Groningen is de afgelopen acht jaar sterk verbeterd. Groningse scholen werken onderling veel beter samen, en er zijn mooie voorbeelden van (beroeps)opleidingen waar bedrijven en scholen elkaar hebben gevonden.’ Dat zei donderdag in Groningen Henk Bos, voorzitter van de bedrijvenvereniging VBZO. Hij sprak tijdens een bijeenkomst van het OTP. Dat is een organisatie die is opgericht om werkgevers te betrekken bij het onderwijs, zodat het onderwijs in Groningen zich meer richt op behoeften van het bedrijfsleven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Henk Bos, een van de founding fathers van het OTP, is Groningen met de samenwerking tussen bedrijven en onderwijs tamelijk uniek in het Noorden. ‘Acht jaar geleden was er veel concurrentie tussen de scholen onderling en nauwelijks samenwerking. Die samenwerking is er nu gelukkig wel!’, aldus een tevreden Henk Bos

Volgens Hans van der Moolen, voorzitter van het CVB Eemsdelta College,  doet het onderwijs écht z’n best om verbinding tot stand te brengen met het bedrijfsleven. ‘We zijn als onderwijs nu wat minder in onszelf gekeerd. En ook de ondernemers staan nu anders tegenover  de samenwerking met het onderwijs. Het gaat de goede kant op!’, aldus Van der Molen.

 

Nieuw bestuur

Er was gistermiddag ook een wisseling van de wacht bij het aan de Atoomweg gevestigde OTP. Drie van de ‘founding fathers’ namen afscheid en droegen het stokje over.

Het ging om de bestuursleden die in 2008 aan de wieg stonden van dit trefpunt: Henk Bos, voorzitter van VBZO, Hans van der Molen, voorzitter van het CVB Eemsdelta College, en Diderik Koolman, hoofd Economische Zaken van de gemeente Groningen. Zij werkten samen met de overige bestuursleden Astrid Haveman, Master of Workflow, Jeroen Maas, directeur GOA Publiek en Dineke Staalstra, directeur Dollard College.

Nieuwe bestuursleden die donderdagmiddag aantraden zijn Marleen Boer, directeur van Medity Medische Diensten, Peter Zwarter, directeur bij Noorderpoort en Linda Stol, teamleider EZ bij de gemeente Groningen.

Het OTP


Het OTP, opgericht in 2008, is uitgegroeid tot dé instelling die actief contacten en relaties legt tussen ondernemers en de opleidingen. Directe aanleiding was de constatering van het bedrijfsleven dat het complex was om je weg te vinden in het woud aan opleidingen: wat heeft het onderwijs ons te bieden en wie moeten we daarvoor hebben.

Het OTP gaf daar antwoord op en ging nog een heel stuk verder. Inmiddels is het OTP een professionele organisatie waar ook vertegenwoordigers van de opleidingen in stad en regio fysiek aanwezig zijn, om de verbinding tussen opleidingen en bedrijven concreet vorm te geven.

 

 

;